≫ 

Tačan spisak mesta u Srbiji koje će ove zime pogoditi mrazni dani

Mraznim danom se naziva onaj dan u kojem je minimalna temperatura niža od 0 stepeni

  • 2
Mapa mraznih dan Foto: Milena Đorđević

Prema prognozama meteorologa u noći između nedelje i ponedeljka, kiša će preći u susnežicu i sneg pa će se početkom nedelje zabeleti i u gradovima. Reklo bi se da je to uvod u snežnu zimu, ali neće se beli pokrivač dugo zadržati...

Po detaljnoj prognozi za zimu koju smo već objavili, a na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela, u Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina. Objavili smo koliko nas ledenih dana očekuje, a sada objavljujemo koliko će mraznih dana biti u Srbiji.

Kako je za Telegraf.rs ispričao prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana.

"Prognozirani broj mraznih dana u januaru je  u intervalu od 15 (u Beogradu) do 22 (u Zaječaru) u nižim predelima, a na planinama od 23 (na Zlatiboru) do 30 (na Кopaoniku i Crnom Vrhu) dana", navodi prof. Nikolić.

Mraznim danom se naziva onaj dan u kojem je minimalna temperatura niža od 0 stepeni.

Takvih će u februaru biti u Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Kuršumliji, Zaječaru, na Zlatiboru i Kopaoniku.

"Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima u februaru bude u intervalu od 7 (Smederevska Palanka, Veliko Gradište) do 11 (u Кuršumliji i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (na Zlatiboru) do 20 (na Кopaoniku)", kaže Nikolić.

A, u martu:

"Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 5 (u Beogradu) do 12 (u Dimitrovgradu i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 15 (na Zlatiboru) do 22 (na Кopaoniku).

Inače, klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti za oko plus 1 stepen iznad višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 stepeni u nižim predelima, a od -3 do -1 u planinskim predelima.

Kakav će nam biti ostatak decembra 

Кlimatski izgledi za decembar po nedeljama

Od 12. do 19. decembra očekuje se temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 6 stepeni na zapadu, centralnoj i južnoj Srbiji, a u ostalom delu zemlje sa odstupanjem do 3 stepena u plusu.

Potom se u periodu od 19. do 26. decembra u većem delu Srbije, prognoziraju temperature vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 3 stepena, a na severu i istoku zemlje se očekuju prosečna temperatura vazduha za ovaj period godine. I u periodu od 26. decembra 2022. do 9. januara 2023. godine se prognozira temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 3 stepena.

"Količine padavine iznad proseka se prognoziraju u većem delu Srbije za period od 12. do 19. decembra 2022. U periodu od 19. decembra do 9. januara se očekuje prosečna količina padavina u celoj zemlji. Prema ansambl mesečnim prognozama Evropskog centra, u nižim predelima Srbije, povećani su izgledi za padavine u periodu od 27. do 29. decembra kao i 1. i 2. januara, uz pad maksimalne temperature 28. decembra na 5 stepeni a nakon toga prognozira se porast maksimalne temperature, do 31. decembra, na 7 stepeni. Zatim sledi pad do 3. januara na plus 5. U istom periodu minimalna temperatura varira od 0 do plus 2 stepena", kaže Nikolić i dodaje:

"Verovatnoća za zadržavanje kratkotrajnog snežnog pokrivača u nižim predelima je mala, zato što u posmatranom periodu prognozirana maksimalna temperatura je uglavnom iznad 4 stepena,  dok se u planinskim predelima očekuje povećanje snežnog pokrivača.

Video: Od danas obavezne zimske gume ako na putu ima snega i leda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šone

    10. decembar 2022 | 12:40

    ..a to su vam rekli Indijanci dok.su skupljali drva za ogrev na brda .? More , pogledajte kroz prozor i kazite prognozu , sve ostalo je mlataranje prazne slame ..

  • Tupo

    10. decembar 2022 | 11:58

    Pročitao sam detaljno sve a ništa mi nije jasno 😬

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA