≫ 

Respiratorni virus daje izuzetno tešku kliničku sliku: Jedno dete u Tiršovoj na mehaničkoj ventilaciji

Doktorka Snežana Rsovac navodi da je u poslednjih mesec dana znatno povećan broj dece koja se javljaju lekarima, posebno u poslednje dve nedelje

  • 1
Lazarevac, nesreca, pad sa terase, zena, dete Foto-ilustracija: Shutterstock, Tanjug/Andrija Vukelić, GEM Televizija

Da respiratorni sincicijalni virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku, kao i da je jedno dete na mehaničkoj ventilaciji zbog bronhiolitisa izazvanog tim virusom potvrdila je načelnica Intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac.

Doktorka Snežana Rsovac navodi da je u poslednjih mesec dana znatno povećan broj dece koja se javljaju lekarima, posebno u poslednje dve nedelje, prenosi RTS.

- I to dece mlađeg uzrasta, odojčadi, pa do treće, četvrte godine sa težom slikom bronhitisa, mahom uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom - dodaje doktorka.

Ističe da taj virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku.

- Kada god smo dežurni najmanje četvoro, petoro pacijenata moraju biti primljeni na hospitalizaciju zbog ovakvog stanja i zahtevaju hospitalaciju pored ostale terapije - naglašava.

Navodi da postoji ne klasična vakcina, već imunomodularna terapija tj. antitela koja se daju deci koja su pod rizikom.

- Do sada smo mi sprovodili to redovno kod dece koja su imala bronhopulmonalnu displaziju, srčane mane, dece koja su imala neki teški oblik bolesti, prevremeno rođene dece. Ove godine mi kod terminske novorođenčadi u odojačkom periodu smo beležili izuzetno tešku formu - ističe doktorka Rsovac.

Navodi i da je jedno dete na mehaničkoj ventilaciji upravo zbog bronhiolitisa izazvanog respiratornim sincicijalnim virusom.

Govoreći o simptomima koje treba prepoznati, ukazuje da sve kreće sa curenjem nosa i slivanjem, ali da, kada dete počne ne samo da kašlje i teže diše, već i kada roditelji vide da dete nije dobro i da ne može da jede, hitno treba da ga odvedu lekaru.

Ukazuje da ove godine ima i upala pluća, posebno kod tinejdžera, komplikovane forme.

Kada je reč o kovidu, testira se i dalje svaki pacijent koji mora biti hospitalizovan.

- Za sada nemamo značajniji porast kovid pozitivinih pacijenata i u tom smislu teže kliničke forme - dodaje.

Zamolila je roditelje da ne odlažu vakcinaciju dece za postojeće bolesti koje se mogu prevenirati.

- Mi smo bili oslobođeni kliničkih slika malih boginja, velikog kašlja, to će, ukoliko se nastavi ovaj trend, biti naša realnost, a onda će se na sve to nadovezati novi virusi - dodaje doktorka.

Ukazuje da može doći i do sudara gripa, kovida i sincicijalnog virusa.

- Nadam se samo da ćemo obazrivim, pravilnom postupanjem uspeti tako nešto da prevladamo - naglašava doktorka.

Savetuje i sve koji imaju simptome da ostanu kod kuće i budu odgovorni prema sebi i prema drugima.

U Dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju 35 dece, uglavnom mlađeg uzrasta, troje ima kovid, a šestoro tuberkulozu. I u Institutu za majku i dete beleže povećan broj prijema dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA