≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pa ovo su najdivnija deca u Srbiji! Mališani u Bogatiću napravili igračke od otpada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sav svoj rad mališani iz Bogatića prikazali su na izložbi

  • 0

Odrasima je otpad "gnjavaža", a mališanima iz Predškolske ustanove "Slava Ković" u Bogatiću izvor sreće. Od papira, kartonskih kutija, rolni toalet papira, balona za vodu, plastičnih čaša i flaša, kašičica i kesa, ribljih konzervi, stiropora i drugih otpadnih materijala pravili su igračke za sebe i svoje drugare.

- To se zove reciklaža, kada nešto ne baciš već ga opet koristiš - kaže mali Kosta, a njegov drugar Andrija pojašnjava kako se od materijala koji se više ne koriste mogu da naprave mač ili kućica.

Kasicu prasicu deca su napravila od praznog balona za vodu, zebru od kartonskih kutija, a crne šare su od izolir trake, akvarijum može da se napravi i od stiropora, a od prazne riblje konzerva foto-aparat... Potvrdili su da njihova mašta nema granica, a kreativnost u izradi predivnih igračaka podržale su njihove vaspitačice i roditelji koji su im svesrdno pomagali.

- Vaspitači su bili podrška deci, a ona su svojim ručicama ukrašavala i na svakom radu je njihov pečat jer sve i jeste organizovano za njih i zbog njih - kaže vaspitačica Ljubica Knežević.

Sve što su izradili mališani su prikazali na izložbi "Dan reciklaže" na promociji projekta odvajanja kućnog otpada u Bogatiću, pred predstavnicima Evropske unije, Ministarstva zaštite životne sredine i lokalne samouprave. Oni su se divili radovima najmlađih, uputili im pohvale i objasnili šta čine da bi oni odrastali u zdravoj životnoj sredini.

- Zahvaljujući ovom projektu sva domaćinstva u Bogatiću su dobila kante u koje će da odlažu papir, plastiku, metal i ostali suvi otpad koji može da se reciklira, a stambene zajednice i kontejnere za prikupljanje stakla - rekao je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

U JKP "Bogatić" su zadovoljni što je u okviru ovog projekta stigao novi kamion smećar kojim će se reciklabilni otpad odvoziti na regionalnu deponiju "Srem-Mačva" u Jarku. Pošto je komunalni otpad do sada organizovano prikupljan u sedam sela, nabavkom novog vozila za transprot otpada omogućeno je da od ove sedmice kamioni smećari odlaze u svih 14 naselja.

- Svakog dana radnici našeg preduzeće sakupe oko 6 tona otpada u oko 8300 domaćinstava na području cele opštine. Otpad više neće biti odlagan na seoskim deponijama, koje će postepeno biti zatvorene, a verujemo da će ga manje biti i u prirodi - kaže Vladan Popadić, direktor komunalnog

preduzeća u Bogatiću.

U opštini Bogatić očekuju da će u naredne tri godine sva smetlišta biti zatvorena i ovaj kraj dobiti status ekološke sredine.

Video: Na Adi apokalipsa posle uranka: Đubre razbacano na sve strane, ostavili čak i suncobrane i roštilje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA