Jelena je jedna od retkih koja plete nakurnjake: Štite muškost od hladnoće, a ovo su najtraženiji modeli

Postoje razni modeli: Deda Mraz, Rudolf, crna i bela ovca, slonče, smoking i Pera detlić

  • 10
Nakurnjak Foto: RINA/Privatna arhiva

Sitno se odbrajava do kalendarskog početka najhladnijeg godišnjeg doba, pa nema ni potrebe reći koliko je važno toplo se obući kad krenete napolje. Kapa, šal, rukavice i duge čarape neizostavan su aksesoar tokom hladnih meseci, međutim jedan odavno zaboravljen odevni predmet za muškarce jeste - nakurnjak, piše RINA.

Nekada su ga u srpskim selima nosili skoro svi muškarci kako bi od oštre zime sačuvali svoju muškost. Devojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom- košuljama, rukavicama, čarapama. Šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala. Neke su plele uzduž, neke popreko, plele a nisu znale koliki treba. Danas se to retko koristi, a Jelena iz Beograda jedna je od retkih koja se bavi njihovom izradom.

- Ideja o pletenju nakurnjaka potekla je kao šala koju je pokrenuo moj muž i evo već osam godina ih pravim. Sama sam osmislila šemu za heklanje i za mene nije zahtevno da ih napravim, jer imam iskustva u heklanju raznih stvari kao što su kape, bluze, igračke - kaže za RINU Jelena.

Kada je pletenje usavršila, ponudila ih je na prodaju i na opšte iznenađenje svih potražnja je bila izuzetno velika. Najviše posla, kako kaže Jelena, ima tokom novogodišnjih praznika kada nakurnjaci idu kao alva.

- Baš mi je drago da su i moji kupci sve shvatili kao šalu, pa ih najčešće i kupuju kao šaljivi poklon za razne prilike kao što su punoletstvo, odlazak u penziju, novogodišnji poklon ili kao poklon za godišnjicu braka. Veličina je univerzalna, jedino se razlikuju u tome od kog je materijala jer oni koji su pravljeni od čupave vunice, vizuelno deluju veći - priča Jelena.

Ona dodaje da njenih ruku delo, ispleten deo muške garderobe koji čuva od hladnoće, češće naručuju muškarci, mada ima i žena koje bi da obraduju svoje muževe.

- Postoje razni modeli: Deda Mraz, Rudolf, crna i bela ovca, slonče, smoking i Pera detlić. Mada, imala sam i zahteve kao što su recimo da nakurnjaci budu u bojama zastave neke zemlje ili određenog fudbalskog tima - istakla je.

Za jedan nakurnjak koristi se čista vuna, koja ne bocka, a u zavisnosti koji model pravi Jeleni je potrebno oko par sati, jer negde ima više detalja koje je potrebno uraditi.

- Cenu baš dugo nisam menjala i svaki model košta 1.000 dinara. Već sada stižu brojne narudžbine za predstojeće praznike - zaključila je ova Beograđanka.

Video: Milišani iz vrtića u Bogatiću napravili igračke od otpada: Promocija reciklaže i otpada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😊

    10. decembar 2022 | 17:28

    Jel ima manji broj, za ovog mog muza.?

  • Au

    10. decembar 2022 | 17:21

    Ovi na slici će da budu veliki za mog muza. Ima li manji brojeva?

  • Lepota

    10. decembar 2022 | 18:57

    Pa nismo Senegalci nego srbijanci!! Bas veliki ti nadkurnjaci 🇷🇸🇷🇸🇷🇸😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA