Šabački predškolci održali lekciju iz humanosti: Prodaju crteže za Teodoru koju čeka operacija u Turskoj

Uz pomoć vaspitačice i roditelja, želeli su da prodaju svoje radove i novac podare nekome

  • 0
Šabac, predškolsko Foto: Printskrin/RTS

Humanost i empatija, često su teme aktivnosti mališana Predškolske ustanove "Naše dete" u Šapcu. Jedna grupa sa vaspitačicom, organizovala je prodaju svojih crteža i prikupljanje novca za Teodoru, koja čeka treću, skupu operaciju krvnih sudova u Turskoj.

Crtamo, vajamo, pevamo za Teodoru-poručuju predškolci šabačkog vrtića "Sloboda".

Uz pomoć vaspitačice i roditelja, želeli su da prodaju svoje radove i novac podare nekome, a onda su čuli da trinaestogodišnja Teodora ima urođenu anomaliju krvnih sudova u stomaku i zakazanu operaciju u Turskoj. Reagovali su brzo i prikupljeni novac na vrlo emotivnom času predali Tedorinoj mami.

"Ne znam, samo bih plakala, ali ne od tuge, nego od sreće, zato što ovolika mala bića imaju usađenu empatiju. Imaju usađeno nešto u sebe da čine dobro delo, jer svačije imalo, ne novac, ne materijalno, nego i lepa reč i ovi crteži koje su deca nacrtala znače mnogo", ističe Teodorina mama Vesna Gajić za RTS.

Teodora živi sama sa majkom i svaka pomoć joj je dobrodošla jer država finansira 60 odsto troškova operacije, ne računajući ishranu i lečenje. Gest malih heroja je kažu, prava terapija, kao i druženje sa njima.

"Šta detetu treba da raste do neba"

Srna, "Skupili smo parice za lek za Teodoru", zadovoljno kaže Srna.

Za Vojina je pomoć drugima kada ih usreći kad su tužni. Kako kaže njemu je to previše važno.

"Šta detetu treba da raste do neba" - nije samo slogan dečje nedelje, već svakodnevni način rada, naglašavaju u predškolskoj ustanovi gde se deca uče razvijanju osećaja prema drugima.

"Radimo na razvijanju ljubavi, na razvijanju nežnosti, bezbrižnosti, svih onih najtananijih osećanja koja se nalaze unutar svakog deteta, a krase svakog odraslog čoveka", poručuje Bojana Mraović, vaspitačica PU "Naše dete" u Šapcu.

Zato ovi mališani jedva čekaju da upoznaju Teodoru. Ovom susretu, posle operacije, raduje se i Teodora koja je otkrila da želi da postane vaspitač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA