≫ 

Za 2 meseca lekari 9 puta pitali, nijednom nisu dobili "da": Ove godine samo jedna kadaverična transplantacija

U Srbiji u ovom trenutku na transplantaciju bubrega čeka 30 dece, a na organ kao lek i više od 2.000 odraslih

  • 2
operacija ilustracija hirurg Foto: Unsplash/ Ilustracija

Ove godine u Srbiji je urađena samo jedna kadaverična transplantacija, dok se transplantacije bubrega od živih davalaca mogu nabrojati na prste obe ruke. Nedovoljno, jer u Srbiji u ovom trenutku na transplantaciju bubrega čeka 30 dece, a na organ kao lek i više od 2.000 odraslih.

Neophodno je oživljavanje programa transplantacije u Srbiji, jer je samo u ovoj godini bilo 11 potencijalnih donora i svaki put je odgovor porodice bio "ne".

Mladen Todić iz Udruženja "Zajedno za život" jedan je onih koji su danas živi zahvaljujući jednom "da" - pre šest godina urađena mu je transplantacija jetre.

"Poražavajuća je statistika, poražavajuće su brojke. Ove godine imamo samo jednu kadaveričnu transplantaciju, prošle godine imali smo devet", kaže Todić.

Jedno "da" može spasiti osam života, ali se doniranjem organa ne spasava samo život čoveku kojem je taj organ potreban - već se spasava čitava porodica.

"Kao što je pre šest godina, nečije 'da' spasilo moj život, produžilo ga, i omogućilo mi da ostanem uz svoju suprugu, svoju ćerku, i da mogu da odvedem svoju ćerku prvog dana u školu", kaže Todić.

Dodaje da su samo u avgustu i septembru lekari u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije devet puta pitali porodice čiji su bližnji preminuli - da se organi doniraju.

"Nijedno 'da' lekari koji se bore za to 'da' nisu dobili", rekao je Todić.

Ističe da je to poražavajuće za celu državu i narod.

"Svi znamo da smo human narod, ali očigledno da je problem u nečemu drugom. Konkretno, mi iz udruženja, pacijenti koji čekaju transplantaciju, oni koji su prošli proces transplantacije, smatramo da je problem u svesti građana i predrasudama koje prate temu", rekao je Todić.

Zbog toga su, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Radio-televizijom Srbije, pokrenuli kampanju u kojoj će ljudi moći da čuju njihove priče.

"Da govorimo svoje životne priče, svoje sudbine, koliko je teško čekati organ u Srbiji, koliko je teško dočekati organ i na neki način da utičemo na svest građana da kada medicina nekom njihovom najmilijem ne može više pomoći - da se sete nekog tamo Mladena, Lazara, Olje, Jelene, Kokija i da kažu - ej, pa tim ljudima je potreban organ, daj da potpišem tu saglasnost i da taj moj neko nastavi da živi kroz nekog drugog", kaže Todić.

U kampanju će uključiti sve koji mogu da pomognu, kako bi program transplantacije u Srbiji oživeo.

Video: Lidija Stojanović - novi život sa transplantiranom jetrom i donorstvo organa u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olivera

    14. decembar 2022 | 09:09

    Problem je u tome sto kod nas se sve zloupotrebi i narod nema poverenje gde ce zavrsiti organi prodati u inostranstvu ili zaista pomoci nekome u Srbiji

  • Mirko

    13. decembar 2022 | 13:33

    Objasnite ljudima sta podrazumeva eksplanacija organa, pa ce Vam biti jasno zasto se dobija NE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA