≫ 

Predstavljeni rezultati Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, Grujičić: "Beli mantili dostupniji svima"

Posebno je istaknuto da je nabavljeno i instalirano 12 tehnološki najsavremenijih linearnih akceleratora za pet onkoloških centara - u Beogradu, Sremskoj Kamenici, Nišu, Kragujevcu i Kladovu

  • 3
Danica Grujičić, Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije Foto: Telegraf.rs

Povodom završetka Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije (DPRZS) Ministarstva zdravlja, u Beogradu je danas održana završna konferencija na kojoj su, u prisustvu ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić, predstavnika Svetske banke (SB), Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Delegacije EU u Srbiji i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnika velikog broja zdravstvenih ustanova naše zemlje, predstavljeni ostvareni rezultati i realizovane aktivnosti u periodu 2015-2022.godina.

Tom prilikom, ministarka zdravlja je istakla da je ovaj projekat koji se u našoj zemlji već sedam godina, omogućio da postavimo standarde jednog sređenog zdravstvenog sistema i unapredimo kvalitet zdravstvenih usluga.

Istakla je da je zahvaljujući tom projektu uveden elektronski recept u naš zdravstveni sistem, čime je započeta njegova digitalizacija.

"Projekat nam je omogućio i da uvođenjem informacionih sistema standardizujemo nivo zdravstvene usluge, da uvedemo pravilnike o kvalitetu tih usluga, da se uhvatimo u koštac sa problemom preteranog korišćenja antibiotika, kao i da osmislimo sprečavanje bolničkih infekcija", navela je Grujičić.

Napomenula je i da je omogućio da se utvrdi realna cena zdravstvene usluge i dodala da su u okviru projekta lekari i zdravstveni radnici imali priliku da prođu obuku za dobru komunikaciju s pacijentima.

"Čovek u belom mantilu je sada još dostupniji starima, mladima, pacijentima koji boluju od kancera, ljudima sa posebnim potrebama, Romima", kazala je Grujičić.

Prema njenim rečima  zahvaljujući projektu 83 doma zdravlja u Srbiji dobila je bespovratnu finansijsku pomoć, a da je četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija uključila čak 15.000 hospitalizovanih pacijenata.

Ispred Svetske banke prisutnima se obratio direktor kancelarije ove organizacije za Srbiju, Nikola Pontara, koji je istakao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima DPRZS, i posebno naglasio izuzetnu saradnju i profesionalan pristup projektnim aktivnostima celog tima DPRZS.

Koordinatorka Jedinice za upravljanje projektima Ministarstva zdravlja dr Biljana Кozlović naglasila je da su ostvareni rezultati DPRZS još jedna potvrda čvrstog opredeljenja Ministarstva zdravlja Republike Srbije da svim zdravstvenim radnicima omogući moderne uslove rada, a pacijentima efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Dr Кozlović je posebno istakla značaj timskog rada na projektnim aktivnostima, i tom prilikom predstavila i članove svog tima.

Mnogobrojnim gostima konferencije obratili su se i predstavnici udruženja NURDOR, koji su u ime pacijenata istakli značaj aktivnosti DPRZS u cilju unapređenja položaja onkoloških pacijenata. Predsednica NURDOR-a Jolanda Korora zahvalili se  što su prvi put imali priliku da se i oni čuju na jednom ovakvom skupu.

Na konferenciji je posebno je istaknuto da je u okviru DPRZS nabavljeno i instalirano 12 tehnološki najsavremenijih linearnih akceleratora (aparata za zračnu terapiju) za pet onkoloških centara - Beograd, Sremsku Kamenicu, Niš, Kragujevac i Kladovo,  što je značajno povećalo nivo kvaliteta zračne terapije pacijentima obolelim od malignih bolesti. U okviru DPRZS domovima zdravlja dodeljeni su grantovi u ukupnom iznosu od 2,3 miliona evra za pojedinačne projekte u cilju unapređenja primarne zdravstvene zaštite, a od posebnog su značaja i ostvareni rezultati u oblasti kontrole upotrebe antibiotika i antimikrobne rezistencije kao i finansiranja zdravstvenih ustanova i izrada predloga Plana optimizacije zdravstvenih ustanova- Master plana.

Svetska banka odobrila je Republici Srbiji zajam u iznosu od 29,1 milion evra za sprovođenje „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ (DPRZS) (matični projekat) i 25 miliona evra za sprovođenje „Dodatnog finansiranja za DPRZS“ (DF-DPRZS). Projekat je počeo u maju 2015. i završava se 31. decembra 2022.

Projekat je doprineo unapređenju sistema zdravstvene zaštite u oblasti finansiranja, efikasne nabavke lekova i medicinskih sredstava, kvaliteta zdravstvene zaštite i kontrole odabranih prioritetnih nezaraznih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA