≫ 

Srbija se smrzava na blagom minusu, meštani Ivanjice stisli zube: "Imamo drva da ložimo vatru, nema problema"

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pripremili su ogrev i namirnice na vreme

  • 0

Iako je prvi sneg otežao normalno funkcionisanje u većim gradovima, ivanjički gorštaci su ga dočekali spremno. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu oni su pripremili ogrev i namirnice i sada mogu da uživaju u čarolijama predstojeće zime.

Ljubinko Bojanović četrdeset godina živi na Katićima i pamti vreme kada su bez puta morali mesecima da se bore sa snegovima i preko metra. Danas je mnogo drugačije, jer im je ulaganjem u saobraćajnice koje se redovono čiste, život zimi na selu mnogo lagodniji, piše Infoliga.

"Nekad nije bilo ni asfalta. Nisu ni čistili puteve. Uglavnom, snalazili smo se kako smo umeli. Osamdesete godine bilo je metar snega i više. I '83. godine, čak i 1912", navodi Ljubinko Bojanović, nešto po sećanju, nešto po predanju.

"Imamo drva da ložimo vatru, imamo za hranu i onda nema nikakvih problema. Ostala su staračka domaćinstva i teško se snalaze. Imaju rodbinu u gradu. Oni dođu, te ih obiđu. Neko ode zimi kod dece, te prezimi, u Ivanjicu ili Čačak, pa se vrati", navodi opcije meštanin obližnjih Katića.

Nekolicina mladih koji su se opredelili za život u ruralnoj sredini spremni su za sve nevolje koje zima donosi.

"Dočekali smo zimu spremno, snega se ne plašimo. Redovno se čiste putevi i održavaju. Znao je ranije mnogo više da padne, tako da nije strašno. Znam kao klinac, mnogo su veći snegovi padali. Sada je to manje, slabije i kravi", kaže predstavnik mlađe generacije u selu Ivan Stišović, dodajući da mu prelazni period teško pada, te da su u januaru i februaru već naviknutiji na hladnoću.

Prvi sneg ove godine nije doneo veće probleme i tek je najavio predstojeću zimu, koja za sada nije pokazala oštrinu jer se narednih dana očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine.

Video: Ivanjica: Bolesnog čoveka zavejao sneg, spasioci ga izneli na rukama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA