≫ 

Zbog nasilja su đake nekad slali u popravni dom: Učitelj iz Glušaca našao "svesku naredbi" iz 1952. godine

Direktor je pisao naredbe o važnim događajima u školi i selu koje su se čitale u svakom odeljenju i bile su obavezujuće i za učenike i prosvetne radnike

  • 10
Kazna, Kažnjavanje, deca, devojčica Foto: Luis Louro / Panthermedia / Profimedia

Dok se danas društvo suočava sa nasiljem u školama i traže rešenja, interesantno bi moglo da bude podsećanje kako se ovaj problem rešavao u prošlosti. Mnogi danas govore "u moje vreme nije moglo ovako", a kako su zaista škole izlazile na kraj sa nasilnicima, nevaspitanjem, bezobrazlukom i neprimerenim ponašanjem dece, pronalazimo u svesci naredbi Osnovne škole u Glušcima iz 1952. i 1953. godine koju je sačuvao Dejan Perišić, učitelj u ovoj školi.

Direktor je, naime, pisao naredbe o važnim događajima u školi i selu koje su se čitale u svakom odeljenju i bile su obavezujuće i za učenike i prosvetne radnike.

U požuteloj svesci pronalazimo slučaj kada je učenik trećeg razreda pretukao druga iz odeljenja. Direktor piše da je slučaj ispitan i utvrđeno ko je krivac i on je kažnjen ukorom razrednog veća i smanjenjem ocene iz vladanja na 3.

"Ubuduće ako pomenuti učenik napravi i jedan mali ispad uprava škole zatražiće da se imenovani uputi u popravni dom" - zapretio je direktor u "saopštenju".

Na času biologije učenik je zamahnuo nogom za nastavnikom kada se okrenuo leđima i pokazao kako bi mogao da ga udari. Ovakav gest direktor škole je okarakterisao kao veoma drzak, pa je učenik kažnjen ukorom Nastavničkog saveta i dobio je trojku iz vladanja.

U školama se u to vreme strogo sankcionisalo nepristojno izražavanje prema nastavnicima i ostalim učenicima, pa čak i kada učenik "pravi grimase licem za nekim nastavnicima želeći na taj način da potceni ono što nastavnik izlaže".

Učenici su kažnjavani zbog nediscipline, nevaspitanog ponašanja, zato što na časovima razgovaraju ili ne odgovaraju na nastavnička pitanja, drsko se smeju ili kada samovoljno napuste čas.

"Bolje je da se vreme koje se troši na ove i druge gluposti iskoristi za učenje" - poručio je direktor u svesci naredbi.

U školama su kazne odmeravane po Zakonu o školama koji je obavezivao učenike da poštuju pravila i kada nisu u prostorijama škole. To je, pre svega podrazumevalo da ne smeju da se tuku ili nasilnički ponašaju na ulici, da ne idu na događaje koji nisu odobreni za njih, a kamoli u kafanu kao jedan od učenika koji je "skrenuo na bilijar".

"Učenici koje uhvatimo da šetaju i beže po ulicama posle 8, a u decembru posle 7 uveče kažnjavaće se na najstroži način" - pripretio je direktor, sve u skladu sa Zakonom o školi.

Nasilničko ponašanje, nevaspitanje, pa i nestašluci sa težim posledicma u školama se ispoljavaju češće, ali donekle na sličan način. Da li bi danas pomogla primena metoda rešavanja problema kako se to radilo pre sedam decenija po ondašnjem Zakonu o školama?

Video: Nedelja se ori iz popravnog doma gde je odrastao Džej: Decu je posećivao i donosio im poklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hkgar

    14. decembar 2022 | 22:12

    SVE TO PONOVO VRATITI U ZAKON .....

  • Sladjana

    14. decembar 2022 | 22:20

    Kamo srece da je tako! Ne treba niko nista da izmislja, samo da primeni ono sto je valjalo jos pre 50-60 godina!

  • OBAVEZE

    14. decembar 2022 | 22:33

    I da manje ističu, uče,obučavaju decu o njihovim kao nekim"pravima".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA