≫ 

"Dabogda se i vama ovo desilo, želim vam sve najgore": Roditelji tvrde da je ovo Joca Ubica govorio đacima

Joca Ubica poznat je u Šestoj beogradskoj gimnaziji već 30 godina

  • 99
Jovan Knežević Joca ubica, Profesor matematike u Šesta beogradska gimnazija Foto-montaža: Google maps, RTS

Profesor matematike iz Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević navodno je suspendovan, a 27 roditelja jednog razreda potpisalo je peticiju protiv njega navodeći u njoj izjave koje je navodno upućivao đacima. Kako tvrde, on je učenike verbalno zlostavljao, a zadavao im je i zadatke za koje tvrde da su ekstremno teški za njihov nivo znanja, te nijedan učenik ne može da dobije ocenu veću od trojke.

Jedan od roditelja koji je potpisnik ove peticije za Telegraf.rs navodi da nisu hteli da istupaju u javnost sve dok Knežević, poznatiji kao Joca Ubica, nije "iskoristio medijsku popularnost da izokrene celu priču". Prema rečima roditelja na kontrolnom je u razredu bilo 25 jedinica, nekoliko dvojki i samo dve trojke, pa su roditelji zamolili za popravku testa.

- Ali to je manji problem, nebitno je da li će deca imati trojke, veći problem je verbalno zlostavljanju. U peticiji je navedeno 5 ili 6 izjava koje je izgovarao deci. Deca na dve strane opisuju način na koji se on ophodi prema njima. Imamo i materijalne dokaze koji potvrđuju kako se on ophodi prema deci. Mi tražimo da on više ne predaje našoj deci jer ne želimo da ih izlažemo verbalnom zlostavljanju i psihičkom maltretiranju. Želimo da nadležni pročitaju peticiju i da kažu da li je to primereno ponašanje jednog profesora. On je već bio suspendovan u prošlosti, problem traje 30 godina i kako stari postaje sve gori i gori. Mi se plašimo da će verbalno zlostavljanje preći u neku drugu vrstu nasilja - navodi jedan od roditelja za naš portal.

On dodaje i da su nastupi profesora u medijima puni neistina kao i da roditelji imaju neoborive dokaze.

- On sebe predstavlja kao divnog profesora kog bahati direktor maltretira, poredi se sa jadnom nastavnicom iz Trstenika, to je sramota. Nad našom decom se uspostavlja teror. Nismo hteli odmah da reagujemo jer smo hteli da vidimo da li će se promeniti, savetovali smo deci da budu mirni i staloženi, ali ništa se nije desilo - dodaje ovaj roditelj.

Kako nam je rekao, nakon što je Knežević saznao za peticiju celom razredu je navodno poželeo da im se desi ista situacija rečima: "Dabogda se i vama ovo desilo, želim vam sve najgore u životu". Pored izjava navedinih u peticiji u koje je Telegraf.rs imao uvid, roditelj napominje da je i njegovu ćerku verbalno zlostavljao nakon što je dobila četvorku - jednu od najboljih ocena na testu.

- Moja ćerka je uvek uzrujana nakon nastave sa njim. Ne plače i ne vrišti jer mi sa decom pričamo i učimo ih da budu racvionalna. Ona je na prvom kontrolnom dobila 4, najbolju ocenu u razredu, a on joj rekao: "Prepisala si, slučajno si pogodila rezultat, na sledećem kontrolnom ću ti pokazati da ne znaš ništa, dobićeš 1", a ja sam hteo da padnem u nesvest. Stalno je izvodi za najteže zadatke. On misli da treba da maltretira one koji imaju potencijal. Svih 27 roditelja je odlučilo da ako se profesor vrati mi deci nećemo dozvoliti da idu na časove matematike jer ne želimo da naša deca trpe psihički teror - objašnjava ovaj roditelj.

Joca Ubica tvrdi da nikog nije maltretirao

Podsetimo, Jovan Knežević je za RTS naveo da sve što se kaže može malo da se izvrne i da nikoga nije maltretirao, niti ima nameru to da radi.

- Sve što kažete može da se malo izvrne, da se u drugačijem kontekstu prikaže. Niti sam ja kome pretio niti imam tu ideju, ja sam samo pokušavao da im objasnim da je znanje njihova plata i da ako budu proveli četiri godine ne radeći ništa osam sati dnevno da će već biti u bankrotu kad budu počeli da studiraju - rekao je profesor.

Direktor: Profesor nije suspendovan zbog ocenjivanja

Direktor škole sazvao je sastanak roditelja i profesora, na kome su optužbe ponovljene. Oformljen je tim koji se izjasnio da je po zakonu direktor dužan da udalji profesora sa nastave.

- Ono što ja želim da kažem, dakle, profesor nije suspendovan zbog njegovog rada, već zbog osnovane sumnje i prilično temeljne sumnje u njegov odnos prema učenicima - zbog osnovanih ili delimičnih dokaza o postojanju psihičkog zlostavljanja prema učenicima, znači ovde se ne radi o suspenziji zbog ocenjivanja, načina rada ili preteških pismenih zadataka, o čemu zaista postoji mnogo pritužbi - ističe direktor gimnazije Radisav Milić.

Podrška profesoru od bivših đaka

Podrška, međutim, stiže od bivših đaka iz svih delova sveta i njihovih roditelja. I oni ga zovu Joca Ubica, ali iz milošte.

Video: Ovo je osnovna škola u kojoj je pijani otac pokušao da napadne direktorku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    15. decembar 2022 | 19:09

    Rešile mamice da uniste jos jednog čoveka koji im rusi sliku o njihovim "anđelima"... Podrska za profu, koliko sam razumeo, uskoro ce penzija... Drzi se legendo jos malo!

  • Ma najbolje

    15. decembar 2022 | 19:15

    Nemoj ni da vam idu deca u školu, ukinite školu kao i vojsku, neka idu u klubove i na žurke, nek ih vaspitavaju farme, parovi i zadruge a diplome ćete kao i obično kupiti, čuj vic težak profesor i škola, kao da smo sisali vesla i niko nikad nije išao u školu...

  • Katarina

    15. decembar 2022 | 19:30

    Dragi roditelji,kada upisujete decu u srednju školu,realno sagledajte njihove mogućnosti.Vase zelje su jedno, a njihove mogućnosti drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA