U Kamenici će sutra biti zamenjen aortni zalistak na način koji do sada nije u Srbiji

U Sremskoj Kamenici je počeo Šesti tradicionalni simpozijum mladih interventnih kardiologa Srbije

  • 0
operacija ilustracija hirurg Foto: Unsplash/ Ilustracija

Šesti tradicionalni simpozijum mladih interventnih kardiologa Srbije u Sremskoj Kamenici počeo je danas uz prisustvo više od 200 interventnih kardiologa iz Srbije i zemalja regiona, a na kome će mladi interventni kardiolozi imati priliku da prisustvuju predavanjima eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, izlažu naučne radove. Moći će uživo da prate i lično učestvuju u intervencijama koje se odvijaju u angiosali na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IКVBV) u Sremskoj Kamenici. Tako će sutra moći uživo da prate prenos iz angiosale IКVBV-a, gde će se raditi transkateterska zamena aortnog zalistka putem katetera uz implementaciju stenta u grudnu aortu koja je proširena kod tog istog pacijenta, što se do sada nikada nije radilo u Srbiji.

Prvi put posle pandemije koronavirusa ovaj simpozijum se održava u punom obimu, a danas će pred učesnicima i predavačima u fokusu biti koronarna patologija, dok će sutra, odnosno drugog dana trajanja simpozijuma, najviše reči biti o strukturnim bolestima srca, saopštio je IKVBV.

"Interventna kardiologija je napravila veliki pomak u lečenju kardiovaskularnih bolesnika i svake godine se stvaraju novi inovativni materijali i inovativne tehnike kako bi se sa minimalnim invazivnim pristupom kod pacijenata upotpunilo inovativno lečenje. Potrebni su nam mladi interventni kardiolozi kako bi nam pomogli u lečenju, uz superviziju starijih lekara”, naveo je na otvaranju simpozijuma načelnik Službe za interventnu kardiologiju IКVBV mr. sc. med. dr Dragan Debeljački, koji je ujedno i organizacioni direktor simpozijuma.

Govoreći o temama koje će se naći pred učesnicima ovogodišnjeg simpozijuma, a koje su u vezi sa koronarnom patologijom, rukovodilac Klinike za kardiologiju IКVBV prof. dr Milovan Petrović istakao je da su tretman bifurkacionih lezija i lezija na račvi koronarnih arterija veoma bitne jer su one izueztno izazovne procedure. Prema Petrovićevim rečima,upravo će te prezentacije biti veoma korisne mladim interventnim kardiolozima i onima koji će to postati.

Sutra će svi učesnici simpozijuma pratiti uživo prenos iz angiosale IКVBV-a, gde će se raditi transkateterska zamena aortnog zalistka putem katetera uz implementaciju stenta u grudnu aortu koja je proširena kod tog istog pacijenta, što se do sada nikada nije radilo u Srbiji.

Direktor IКVBV prof. dr Aleksandar Redžek je na otvaranju Šestog tradicionalnog simpozijuma mladih interventnih kardiologa Srbije naveo da je jasno opredeljenje IКVBV-a da nastavi sa razvojem mini kardiohirurgije, kao i sa uvođenjem inovativnih procedura, naglasivši važnost početka primene metode manje invazivne ugradnje aortnog zalistka, poznatije kao TAVI, a koja se sprovodi od ove godine na institutu.

On je naveo i da je pred instititutom u narednoj godini adaptacija prostora na trećem spratu, gde se nalaze jedinica intezivne nege i Odeljenje kardiohirurgije, što u potpunosti finansira Pokrajinska vlada. Zaključno sa tim radovima, prema rečima direktora IKVBV-a, biće završena rekonstrukcija svih kapaciteta instituta unutar objekta Кamenica 1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA