"Nazivao ih je glupim, pred komisijom dobijali bolje ocene": Direktor Šeste beogradske gimnazije o Joci Ubici

Joca Ubica je udaljen sa radnog mesta dok se ne okonča disciplinski postupak

  • 16
Joca ubica Printskrin: RTS, Shutterstock

Profesor matematike iz Šeste beogradske gimnazije, Jovan Knežević, poznatiji kao Joca Ubica suspendovan je zbog navodnog verbalnog zlostavljanja učenika i zadavanja neodgovarajućih testova. Protiv njega 27 roditelja jednog razreda potpisalo je peticiju navodeći primere i rečenice koje je đacima upućivao.

Naime, najveća polemika pokrenuta je oko težine zadataka. Kako roditelji tvrde, komisija profesora matematike utvrdila je da su zadaci neodgovarajući, dok je predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov za Telegraf.rs rekao da je komisija utvrdila da su zadaci preteški.

Direktor ove gimnazije, Radisav Milić za naš portal je naveo da su profesoru Kneževiću više puta tokom školske godine poništene ocene po žalbi učenika. Kako dodaje, svaki đak je pred komisijom dobio znatno bolju ocenu.

- Profesor iza sebe ima čitavu istoriju procena stručno-pedagoških nadzora Ministarstva prosvete koje su uglavnom negativne zbog nepoštovanja Pravilnika o ocenjivanju i naravno zadataka koji su znatno iznad dogovorenih kriterijuma. Ipak ovog puta problem je mnogo veći i iznad problematike ocenjivanja, jer je u pitanju optužba za psihičko zlostavljanje učenika u dužem periodu - rekao je direktor Šeste beogradske gimnazije.

Milić je potvrdio da je Joca Ubica udaljen sa radnog mesta dok se ne okonča disciplinski postupak u kom će se uvideti istinitost navoda roditelja.

- Ono što je izazvalo reakciju direktora škole i pokretanje disciplinskog postupka, a istovremeno i suspenziju nastavnika je činjenica da su roditelji naveli u istoj potpisanoj peticiji i zahtev da se spreči dalje "psihičko maltretiranje" njihove dece. Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na sednici tima od 30. novembra 2022.godine, analizirajući navode roditelja koji citiraju nastavnika Jovana Kneževića koji učenike naziva glupim, preti im, vređa ih, nakon razmatranja celokupne situacije izveo je zaključak da navedene rečenice nastavnika, ukoliko su izgovorene, ukazuju na postojanje psihičkog nasilja. Tim je zaključio i da citirane rečenice Knežević Jovana iz priložene peticije, obuhvataju prvi, drugi i treći nivo psihičkog nasilja prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - objašnjava Milić.

Ipak, pored tvrdnji roditelja u toku disciplinskog postupka moraće biti saslušani svi svedoci, a zatim će se doneti konačna odluka.

"Podelio sam im 5 bonus poena na pismenom"

Joca Ubica je za naš portal demantovao navode potpisnika peticije da je na bilo koji način maltretirao decu i rekao da je u više navrata đacima nudio dopunske nastave i pomoć. Međutim, kako kaže, veoma mali broj učenika se odazvao.

On objašnjava da su potpisnici peticije izostavili nekoliko ključnih trenutaka, te da je jednom prilikom učenicima dao 5 bonus poena na pismenom zadatku samo jer su pokazali hrabrost i kolektivno se pojavili na proveri znanja. Ispričao je i primere, kako kaže, neosnovanih optužbi roditelja i napomenuo da bi voleo da je neko prvo komunicirao sa njim o problemima.

Profesor Knežević prokomentarisao je i navode roditelja koji tvrde da je nakon saznanja o suspenziji deci rekao: "Dabogda vam se desilo isto ovo, želim vam sve najgore u životu". Kako kaže, kontrolni koji su roditelji spominjali čiji rezultat je bio 25 jedinica desio se dan pre suspenzije, te nakon istog nije imao ni prostora ni vremena da im ponudi ispravku zadatka.

Profesor matematike: Zadaci prikladni za drugi razred gimnazije

Jedan od roditelja redakciji portala Telegraf.rs prosledio je primere zadataka koje su deca dobila na testu, a profesor matematike Branislav Milošević navodi da nijedan zadatak nije van plana i programa, niti pripada takmičarskom gradivu.

- Ovo su zadaci koji se rade na kontrolnoj vežbi (4 zadatka), ili na pismenim zadacima (5 zadataka). Kontrolne vežbe se rade jedan čas, a pismeni dva časa. Vremenski, sve provere su u redu, to jest učenik može uraditi date zadatak za predviđeno vreme. Gradivo je standardno za drugi razred gimnazije, i nijedan zadatak nije van plana i programa, to jest takmičarski - navodi Milošević za naš portal.

Video: Direktor škole, u kojoj su učenici maltretirali profesorku: Roditelji jednog đaka se nisu odazvali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    18. decembar 2022 | 09:11

    Море и ми у Тесли имали Оливеру Ђокић и само је прштало, али се зато један секунд нисам спремао за упис ЕТФ-а. И даље стојим да су принчеви и принцезе нарасли, али мозак њихових родитеља не напредује никако....

  • 'Nek visi Pedro'

    18. decembar 2022 | 09:14

    Sve sam bliži uverenju da je ovu hajku na čoveka iz nekog ličnog razloga organizovao direktor škole. Kako to da za trideset godina rada nije bilo tih peticija nego tek sada kada je došao novi direktor?! Da bi sve bilo uverljivije retroaktivno (?!) mu se pominju neki slučajevi da su pred komisijom deca dobijala bolje ocene?! A šta ako su 'uticajni' roditelji malo 'podmazali' komisiju? U Srbiji to ne bi bilo nemoguće.

  • јс

    18. decembar 2022 | 09:52

    Дигни руке,професоре!!!!Отвори боловање и сачекај тих три месеца до пензије!!!Свет је полудео и нема му поправке!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA