RHMZ upozorava na rast vodostaja reka u Srbiji i moguće poplave: Najkritičnije na Limu

Za četiri reke na snazi je žuti meteoalarm, a za jednu narandžasti

  • 0
lim, rkea lim, izlivanje reka Foto: Rina.rs

Zbog obilnih padavina porasli su vodostaji reka, a RHMZ i dalje upozorava na moguća izlivanja.

Na Limu kod Prijepolja vodostaj će biti u većem porastu u narednih 12 sati i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Ibru kod Raške u naredna 24 sata vodostaj će biti u porastu i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava, a ista situacija važi i za Južnu Moravu kod Mojsinja.

"Na zapadnoj Moravi kod Kratovske Stene vodostaji će se u naredna 24 sata kretati oko upozoravajućih nivoa. Na Savi kod Šapca vodostaj će da dostigne i prevaziđe granicu redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata. Na neru kod Kusića vodostaj će se u naredna 24 sata približiti granici redovne odbrane od poplava", navodi RHMZ.

Na Tamišu i banatskim vodotocima, Drini, Ibru i Južnoj Moravi na snazi je žuti hidroalarm koji znači značajan porast vodostaja koji bi mogao da zahteva preduzimanje mera redovne odbrane od poplava. Za Lim važi narandžasti hidroalarm, koji podrazumeva veoma značajan porast ili opadanje vodostaja, koji bi takođe mogao da zahteva preduzimanje mera vanredne odbrane od poplava.

U aktuelnoj najavi RHMZ navedeno je da se nadas očekuje suvo i hladno vreme, a da se početkom sledeće nedelje, od 19. do 21. decembra, nakon slabog jutarnjeg mraza, tokom dana očekuje malo toplije vreme i pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području.

Sutra će u celoj Srbiji na snazi biti žuti meteoalarm koji implicira da vereme može da bude potencijalno opasno i da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Video: Voda preti da uđe u kuće, vodostaj raste: Ponovo se izlio Lim kod Prijepolja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA