Bivši ministar ima protivgradni top: Kad mi jave, pustim poruku u selo i zaštitimo celo područje

Protivgradni top stavili su i na točkove, pa su tako obezbedili zaštitu za još veću površinu

  • 1
Velja Ilić, Protivgradni top, grad, šljive, plantaža, Foto: RINA

Velimir Ilić, bivši ministar, osim što je poznati političar važi za uglednog domaćina, ali i velikog radnika. Na svom imanju podno planine Jelice ima plantažu šljiva stenli koja se prostire na 29 hektara, stoga i njega mori jedna od najvećih muka koju imaju voćari, a to je grad. Ipak, Ilić je odlučio da doskoči ovoj vremenskoj nepogodi i na svom imanju pre nekoliko godina instalirao je protivgradni top. Na ideju da postavi ovu mašinu koja razbija gradonosne oblake došao je po uzoru na patente koji su već poznati u svetu, a danas se najviše koriste za odbranu hiljada novih, skupocenih automobila spremljenih za prodaju, i parkiranih ispred velikih nemačkih fabrika.

- Dvojici prijatelja sa Mašinskog fakulteta doneo sam 2015. godine fotografije protivgradnih topova koji su primenjuju u svetu, Italiji, Francuskoj, Rusiji. Mi smo zajedno napravilili, gledajući te snimke, protivgradni top koji radi na gas acetilen. Dve boce u mojoj protivgradnoj stanici služe za čitavu sezonu. Ovo je sistem ventila i automatskog puštanja acetilena i meni je drago da nemačka kompanija `Meser` kada je videla šta smo uradili, i njihov direktor, sponzorisala kompletnu opremu. Njihovi stručnjaci su dali sertifikat i ugradili je, jer je to najbitnije da sve bude sigurno. Volim što su odlučili da rade sa nama u Srbiji, a meni su pomogli u izgradnji mašinskog dela - rekao je za RINU Ilić.

Bivši ministar u srpskoj Vladi, koji je između ostalog bio zadužen i za vanredne situacije, navodi da ova protivgradna oprema štiti 80 hektara i košta sa izradom i montažom kompletno 20.000 evra, ili isto koliko i zaštitna mreža sa stubovima za samo jedan hektar voćnjaka.

- Top se sastoji od dva odeljenja, fizički mora da se odvoje ono gde se čuva gas i gde je reaktor. Reaktor vrši dovođenje gasa i on se ovde sabija, tu se pomoću bobine i akumulatora baca varnica. Kada se zapali stvara se izuzetno visoka temperatura i to odlazi prema nebu, uz veoma jak zvuk koji udara u oblake i razara ih. Postoji kompletna elektronika koja služi za elektronsko navođenje. Unutra ima kartica kao u mobilnom telefonu i bilo gde da se nalazite u svetu, ako vam jave da gradonosni oblaci dolaze prema vašem području, vi okrenete ili pošaljete SMS i ceo sistem odmah reaguje. Kreće se brzinom zvuka - naglašava Čačanin.

Protivgradni top stavili su i na točkove, pa su tako obezbedili zaštitu za još veću površinu. Može da se vozi na kamionu ili prikolici i da u ranoj berbi štiti jagode, trešnje, ali i grožđe koje kasnije stiže.

- Dok sam bio službeno u Rusiji ili Francuskoj, kada mi jave, pustim poruku u selo i zaštitimo čitavo područje. Uređaj smo montirali pre nekoliko sezona i od tada nikada nismo imali probleme sa gradom niti bilo kakve štete. Samo je bitno da dobijemo informaciju da nailaze gradonosni oblaci kako bismo uputili poruku. Ukupno, u celoj sezoni grada jedna protivgradna stanica, da dejstvuje punu sezonu, potroši najviše do 500 evra acetilena, to je najveći kapacitet. Kada je slabije gradonosna onda je od 200 do 300 evra. Obično gađa oblake na 4.000 metara, ne ugrožava avione - priča on.

U momentu delovanja ima jedna veoma interesantna situacija: „Kada počne da grmi i seva i u momentu pucanja sve prestaje i počinje samo da pada kiša”. Mnoge fabrike koje se bave proizvodnjom novih automobila štite svoje parkinge ovakvim uređajima. Ilić je svoj top jednom postavio u Grockoj, drugog puta u Begaljici, nigde ne bejaše štete od nebeskog leda.

- Bitno je samo dejstvovati na vreme, ako grad počne da pada tu više nema spasa. Dejstvo mora da bude u momentu formiranja ledenice. Ja sam se ovim bavio i dok sam bio ministar. Moj otac se bavio šljivom, i deda, imali smo velike voćnjake. I zato su me proglasili da sam pijanac, jer sam uvek imao rakiju i obožavo da je pečem i sada to radim. A naš narod to kad čuje kaže: ne odvaja se od lampeka. Međutim, ja ne pijem ali volim da budem tu - kazao je Ilić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. decembar 2022 | 11:36

    Tek sam iz trećeg pokušaja pročitao i shvatio da nema protivgradni grip već da ima protivgradni top al sam se uplašio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA