≫ 

Ivanjica pod maglom i dimom, a bila je primer čistog vazduha: Meštani ne mogu decu da izvedu napolje

Pre samo par godina Ivanjica je bila poznata po izrazito čistom vazduhu zbog čega su pojedini njeni delovi dobili obeležje vazdušne banje

  • 1
Smog zagađenje vazduha kašalj Foto: Milena Đorđević, Shutterstock

Ivanjica, iako prema merenjima koja prati lokalna samouprava i dalje spada u područje sa čistim vazuhom, na meti je kritika poslednjih dana jer, kako kažu meštani  od magle i smoga ponekad ne mogu da izađu iz kuća.

Pre samo par godina Ivanjica je bila poznata po izrazito čistom vazduhu zbog čega su pojedini njeni delovi dobili obeležje vazdušne banje, prenosi Infoliga.

Danas je situacija drugačije, jer se od dima i magle u večernjim i ranim juratnim satima ponekad ne vidi prst pred okom.

- Mislim da je zagađen dosta. Gledam i na aplikaciji da li je zagađen i koliko. Oseća se i zbog loženja i peleta, svega toga. Decu ne mogu nikako da izvedem napolje popodne. Baš je loše - rekla je meštanka Ivanjice.

Kako je magla stigla u Ivanjicu niko nije siguran, a pored teorija da su nam je poslali Požežani, kao i da je na to uticala izgradnja tunela u Ovčar banji, većina Ivanjičana nema objašnjenje.

Kvalitet vazduha u Ivanjici redovno se prati tokom kalendarske godine na tri merna mesta, a zbog specifične konfiguracije terena i činjenice da ne postoji sistem daljinskog grejanja najsporniji su zimski meseci.

Video: Ako ste se ikad pitali kolika je zagađenost usred Terazijskog tunela i to van špica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA