≫ 

Korona je još tu a skoro sve kovid ambulante ugašene: Gde da idemo ako sumnjamo na nju?

U pojedinim domovima zdravlja svi se testiraju na kovid, pa idu u posebnu sobu za izolaciju

  • 9
KOVID AMBULANTA STARIGRAD Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Poslednjih dana broj obolelih od kovida je u blagom porastu. Registrovani su i drugi virusi, pa su građani često u dilemi da li je korona ili grip, koji je ove godine stigao nešto ranije. Zvanično, u Beogradu postoje dve kovid ambulante. Kuda onda idemo kada se ujutru probudimo sa temperaturom?

Svi pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija koji dođu na pregled u Dom zdravlja "Vračar" testiraju se na kovid. Ako je test pozitivan, pregled i terapiju propisuje lekar koji se nalazi u izolovanoj prostoriji namenjenoj samo za pacijente zaražene korona virusom.

Dnevno, od ukupno 70 pacijenata koji dođu na prvi pregled, 10-ak bude pozitivno. Prošle godine u ovo vreme bilo je dvostruko više pregleda i zaraženih i svi su morali u kovid ambulantu. Danas, pacijenti uglavnom i počinju i završavaju lečenje u svom domu zdravlja.

"Kovid pozitivne pacijente znači pregledamo u sobi za izolaciju i dajemo im simptomatsku terapiju u zavisnosti od toga kakva je njihova klinička slika. Savet dajemo da u slučaju pogoršanja situacije, težih nekih tegoba, da se jave u dežurnu kovid ambulantu, pacijenti koji nisu kovid pozitivni se javljaju svom izabranom lekaru. Što se tiče kliničke slike ona je trenutno znači neke blagi, respiratorne tegobe, bolovi u grlu, kijavice, temperatura, bolovi u mišićima, pa shodno tome dobiju svoju terapiju," kaže lekar opšte prakse Marijana Mandić Ristić za RTS.

U većini domova zdravlja je isto, sami zbrinjavaju pacijente. Međutim, u nekima je odeljenje za izolaciju na drugoj adresi. Zato je najbolje, prethodno telefonom pozvati svoj dom zdravlja i raspitati se.

Od nekadašnjih 16, ostale su dve kovid ambulante, samo na Paliluli i u Zemunu. Tamo i ili u kovid bolnicu u Batajnici, šalju se samo oni sa teškom kliničkom slikom. U kovid bolnici u Batajnici trenutno se leči 96-oro ljudi.

"Prema predviđanjima kako su to rekli evropski i svetski stručnjaci smatra se da bi realno bilo očekivati proglašenje kraja pandemije negde sa proleće negde, marta, aprila meseca, ovi sad bolesnici što se nalaze ovde u Batajnici su obično samo zadesno pozitivni zbog kovida ali imaju brojne druge pridružene bolesti zbog kojih ne mogu da se leže u svojim kućam," istakla je Tatjana Adžić Vukičević iz Kovid bolnice u Batajnici.

Prethodnih dana zabeležen je blagi porast broja zaraženih koronom, ali lekari kažu da su simptomi mnogo blaži nego na početku pandemije i da se uglavnom ne razlikuju od ostalih respiratornih infekcija. Ako predviđanja stručnjaka budu tačna, već na proleće nam kovid možda više neće biti tema.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    21. decembar 2022 | 08:39

    A koji su simptomi gripa ?Pitam da bih znala razliku izmedju kovida i gripa ?!!!

  • Jela

    21. decembar 2022 | 09:32

    Kaze raspitati se prvo u svom Domu zdravlja.Ako neko podigne slušalicu!

  • Zorz

    21. decembar 2022 | 09:01

    Osim Zemuna i Knez Danilove radi kovid ambulanta u Borci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA