"Vranić zna i pamti jezive zločine iz 1943.": Održana komemoracija povodom godišnjice masakra nad žrtvama

Meštani Vranića spremali su se na počinak, a nisu ni slutili na stravičan zločin koji je usledio

  • 2

Komemorativni skup povodom zločina nad nevinim žrtvama Vranića koji se dogodio 20. decembra, održan je juče ispred Spomen doma u ovom mestu, na oko 30 kilometara od Beograda.

"Vranić zna i pamti", naziv je pod kojim je održana, kako navode organizatori, veoma posećena komemoracija u centru ovog naselja posvećena žrtvama zločina koji se dogodio 20. decembra uveče.

- Više od 15 delegacija i pojedinaca položili su cveće na spomen obeležje u centru Vranića, uz pomen žrtvama, a prikazan je i dokumentarni film "Vranić zna i pamti" autora Ivana Mandića - navedeno je na Fejsbuk stranici Udruženja "20. decembar.

Organizatori su dodali da je kolektivno sećanje na nevine žrtve nastavljeno uz nadu i želju da se takvo zlo više nikome i nikada ne ponovi.

Podsetimo, Udurženje "20. decembar" postoji od 6. avgusta 2012. godine. Za naziv udruženja uzet je datum kada su 1943. godine pripadnici Avalskog četničkog pokreta ubili 68 civila iz Vranića.

Bio je drugi dan Svetog Nikole, 20. decembar 1943. godine. Meštani Vranića, sela na 35 kilometara udaljenog od Beograda, spremali su se na počinak. Iako je Drugi svetski rat uveliko trajao, vodili su svoje skromne živote, čekajući mir, bez slutnji da će upravo oni biti žrtve pokolja koji će te noći zaviti ovaj kraj u crno.

Video: Vladan je potomak porodice koju su četnici zaklali u Vraniću: Stradalo 10 članova, među njima i beba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • COBRACAR

    21. decembar 2022 | 18:51

    Nije samo Vranic tada stradao.Obesili su moga dedu,Zivotu Jovanovica iz Bacevca i mnoge druge.skoro kada sam bio na groblju,obisao sam ga dobro.primetio sam puno umrlih iste godine,starosti od 18-50.i par devojaka.deda je bio komandir sela.docekivao,namirivao i ispracao i Partizane i Cetnike.samo da sto pre odu iz sela.prijavi ga komsija sledecim Cetnicima da je pomagao Partizane,i oni ga obese.dobio je posle rata 15 godina koje je odlezao.moj deda lezi mrtav od 43.verujem da je bilo i obrnutih slucajeva.ovome sto je namestio moga dedu sam oprostio,ne i zaboravio.ne bih zeleo da mu se vrati potomcima,mada svi nosimo grehe nasih predaka.

  • Гаргамел

    21. decembar 2022 | 17:02

    Као што су после рата прећутане жртве усташа и у овом случају четника тако се сад прећуткују жртве Шиптара и чека се да минструми помру природном смрћу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA