≫ 

"Nek se makar prekine rat mrtvih": Porušen veliki broj spomenika i grobnica na pravoslavnom groblju u Đakovici

Apelujemo ovim putem da se prekine makar rat protiv mrtvih - navodi se u objavi na Fejsbuk stranici "Zavičajno udruženje Đakovčana" posle akcije čiščenja pravoslavnog groblja tokom koje je utvrdjeno da je veliki broj spomenika oskrnavljen

  • 1
Sahrana, groblje Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Akciju čišćenja i uređenja pravoslavnog gradskog groblja u đakovičkom naselju Piskoti je danas završio privremeni organ Opštine Đakovica uz podršku Kancelarije za KiM, a prilikom čišćenja primećeno je da je veliki broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen.

- Apelujemo ovim putem da se prekine makar rat protiv mrtvih - navodi se u objavi na Fejsbuk stranici "Zavičajno udruženje Đakovčana" posle akcije čiščenja pravoslavnog groblja tokom koje je utvrdjeno da je veliki broj spomenika oskrnavljen, prenosi Tanjug.

- Nažalost, i prilikom ovog uređivanja kao i ranijih godina, primetno je da je veći broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen, što svedoči o odsustvu svih civlizacijskih normi kod lokalne albanske zajednice, budući da Đakovica od juna 1999. godine važi za monoetnički grad u koji se za 23 godine od progona vratila samo jedna osoba srpske nacionalnosti (Dragica Gašić), a koja i sama prolazi najstrašniju golgotu u tom gradu, bez elementarnih ljudskih i građanskih prava - navodi se u objavi na Fejsbuku.

Stanje pravoslavnog groblja u Đakovici, na kome je 1999. godine srušena i zapaljena crkva Kneza Lazara sa kapelom je možda i "najverodostojnija ilustracija posleratne zbilje na Kosovu i Metohiji".

- Podsećamo da su albanska groblja u sredinama gde Srbi čine većinsko stanovništvo, kao što je to slučaj u severnom delu Kosovske Mitrovice, bez ijednog oštećenog ili srušenog spomenika ili verskog objekta - navodi se u objavi.

Video: Zapamtite ime ovog domaćina: Obeležio krsnu slavu nasred barikada na KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Akcija reakcija

    21. decembar 2022 | 23:56

    Groblja su istorijski spomenici koja dokazuju ko je od kada živeo na Kosovu i Metohiji. Uništavajući groblja navlače prokletstvo na svoj narod do 7. kolena. Oteto je prokleto nikada sreće imati neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA