Kako izgleda čas muzičkog kod nagrađivane nastavnice: "Sve polazi od radosti đaka"

Za Milu Đačić atmosfera na času je najvažnija

  • 2
Mila Đačić Printskrin/RTS

Posle nagrada za najboljeg edukatora u Srbiji i nastavnika u regionu, Mili Đačić stiglo je "Zlatno sunce" od Dečjeg kulturnog centra u Beogradu. Profesorki muzičkog i etnomuzikologu priznanje je pripalo za inovativnost i kreativnost u radu sa decom.

Mila Đačić se zalaže za više muzike u školama. Smatra da jedan čas nedeljno nije dovoljan, te kroz sekcije i vannastavne aktivnosti uspeva deci da pruži ono što im je potrebno za razvoj ličnosti kroz muziku. Osmišljava didaktičke igre koje đaci biraju prema afinitetu, prenosi RTS.

"To je sve zapravo u cilju tako da dete pre svega uživa na času, ali i razvija svoje veštine, da razvije motoriku, da razvija koncentraciju i, naravno, sve to negde i primeni i na drugim predmetima. Nije svako dete, da kažem, stvoreno za scenu, ali ja ipak kažem da je svako dete talentovano jer muzika nije nikakva privilegija već potreba svakog deteta", kaže Mila Đačić.

Muzičke domine, šareni štapići, muzikogram neke su od igara koje njeni đaci vole.

"Ja ne volim baš da pevam i da sviram, ali dobro razumem muziku i to prikazujem kroz grafikon, tj. kroz simbole koje sam sam napravio još u petom razredu", objašnjava sedmak Vuk Bradarić.

Kada se zaposlila u osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrčinu, posvetila se popularisanju tradicionalne narodne muzike u nastavi. Osnovala je vokalnu etnogrupu i sa učenicima snimila audio CD što je jedini takav primer.

"Igra sa čašama koju smo malo pre izveli jeste igra koju često izvodimo na časovima i služi za razvoj koncentracije", kaže učenica Dragana Đorđević.

Za Milu Đačić, kreativnost je put do uspeha, a ona polazi od radosti đaka. Zato joj je atmosfera na času, najvažnija.

"Oni su slobodni da prošetaju da razgovaraju da se smeju, da komentarišu, onda su oni spremni da stvaraju, a to je zapravo moj cilj – da oni budu aktivni učesnici i stvaraoci zapravo umetnosti uopšte, ne samo muzike", ističe Mila Đačić.

Nastavnici imaju mogućnost da prikažu muziku na pravi način i uvedu đake u svet koji će ih oplemeniti i učiniti ih dobrim ljudima. Da je ključ uspeha u ljubavi prema deci i strpljenju sa njima, potvrđuje Mila Đačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PERKON

    22. decembar 2022 | 10:22

    To je pravi pedagog! Smehom, pričom, opuštenom atmosferom profesorka motiviše decu za ozbiljan rad koji sledi na času. Sve pohvale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA