Prestižno priznanje američke fondacije izumima Željka Mitrovića i inženjera PR-DCa za doprinos avio industriji

Dodela nagrada 14. januara u Njujorku

  • 1
Željko Mitrović patenti izumi nagrada Tesla Awards Foto: Pink.rs

Mlada kompanija Pinkov razvojno-istraživački centar (PR-DC), na čelu sa Željkom Mitrovićem, za dve samo godine svog postojanja napravila je ozbiljan proboj na svetskom tržištu. U proteklom periodu PR-DC posetio je naučne sajmove širom sveta, gde su sklopljena poznanstva sa brojnim firmama i kompanijama kao i klijentima zainteresovanim za proizvode srpskog tima i više nego uspešnih inženjera. Prestižno priznanje američke fondacije "Tesla Spirit Awards" dodeliće se 14. januara 2023. godine u Njujorku PR-DCu, na čelu sa Željkom Mitrovićem i Milošem Petrašinovićem, za sav doprinos koji su pružili u oblasti bespilotnih letelica i celokupne avio industrije.

Poziv fondacije za dodelu priznanja prenosimo u celosti:

"Poštovani gospodine Mitroviću,

Upravni odbor Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, na čelu sa počasnim predsednikom Davidom Vujićem – poslednjim živim članom "Serbo 7 Apollo 11 tima" američke svemirske agencije NASA doneo je odluku da naše priznanje "Tesla Spirit Awards for ogranization" dodeli kompaniji PR-DC i timu na čelu sa vama i Milošem Petrašinovićem za sav doprinos koji ste pružili u oblasti avio industrije", prenosi Pink.

Vlasnik kompanije Pink Media Group, Željko Mitrović, podelio je svoje impresije povodom dodele ovog priznanja koje očekuje njega i PR-DC u januaru godine koja je pred nama.

"Vrlo smo srećni i zadovoljni što je jedna uvažena i značajna fondacija kao što je "Tesla Spirit Awards" spoznala i dodelila priznanje za ovu godinu PR-DCu za ukupan doprinos u razvoju bespilotnih letelica i avio industriji. 14. januara bićemo u Njujorku na dodeli priznanja. Zvanice će biti impresivne – od Ilon Maska do gradonačelnika Njujorka, Ketrin Zite Džouns, Majkla Daglasa i drugih javnih ličnosti iz Amerike. Veoma sam ponosan što smo za samo dve godine upisali na svetsku mapu najznačajnijih kompanija koje se bave bespilotnim letelicama” – rekao je Željko Mitrović, saopštava Pink.

Setimo se, sve je zapravo počelo pre tri godine kada je Željku Mitroviću nikla ideja da napravi leteći automobil.

"Leteći automobil ili Flying car je bio jedan od trikova kako sam izračunao – da ako napravite letelicu na električni pogon vertikalnog uzgona koja nosi ljudsku posadu, to znači da ćete biti primećeni u celom svetu kao neko ko može svakako da se bavi bespilotnim letelicama, jer letelica koja nosi ljudsku posadu je najrizičnija zato što je opasnost po ljudski život mnogo izraženija nego kada su bespilotne letelice u pitanju. Na taj način učinili smo se vidljivim na svetskoj mapi u industriji letelica – objasnio je Mitrović.

Niz proizvoda PR-DCa bio je usmeren i ka civilnim potrebama za poboljšanje kvaliteta života poput sprava za gašenje požara, kao i za brzu dostavu krvi ukoliko dođe do saobraćajne nesreće.

"Neki proizvodi na samom početku nisu bili vezani za bespilotne letelice. PR-DC je po mojoj ideji razvio ručni raketni lanser koji je imao po nekoliko raketa na sebi koji su nosili hemikalije za gašenje požara. Nakon toga napravili smo bacač anti požarnih lopti. Gledali smo da budemo alternativni u onom smislu koji je opštem društvu neophodan. Imali smo test eksperiment za brzo dostavljanje krvi, gde smo od trenutka saobraćajne nesreće, za manje od tri minuta bili spremni da na lice mesta dostavimo krvnu grupu koja je bila neophodna. Tržište diktiralo da se dronovi u nekim drugim industrijama više traže i da su više potrebni, tako da smo se kasnije malo više bavili nekim drugim industrijama, ali ovo smo napravili kao prototipe koji mogu postati deo serijske proizvodnje" – kazao je je Mitrović.

Nakon velikih sajmova na kojima je PR-DC sa uspehom učestvovao, činilo se da je ova kompanija sa Mitrovićem na čelu, želela da se posveti tehnološkom unapređenju bezbednosno-policijske tehnologije.

"Postoje puno profilisanih medija koji se bave isključivo bespilotnim letelicama i proizvodima koji su alternativni u toj oblasti, ali smo mi imali različite zahteve i bili smo kreativni da odgovaramo na npr. zahteve bezbednosno-policijskih snaga koji su se odnosili na neizlaganje bezbednosnih struktura različitim opasnostima. Imali smo daljinski elektrošoker koji nosi dron koji prepozna sumnjivo lice koje je na poternici ili begu, kao i sajlu koja se ispaljuje i koja vezuje potencijalno sumnjivo lice dok ne dođu bezbednosne snage. U oblasti policijsko-bezbednosnih snaga to su bili prepoznatljivi proizvodi, a neke još nismo ni stigli da prikažemo. Postoji velika lepeza proizvoda u oblasti policijske industrije", rekao je Željko.

Mitrović je već najavio da će na AidEx-u, najvećem vojnom sajmu u Abu Dabiju, koji će se održati u februaru predstojeće godine, zvanično predstaviti nekoliko novih proizvoda od kojih će svi biti spremni za serijsku proizvodnju.

"Za najveći vojni sajam pripremili smo nekoliko proizvoda i svi proizvodi nisu pripremljeni na način da mi predpostavljamo šta je na tržištu to što bi nekog zainteresovalo, nego su sada to već proizvodi koji su potencijalni kupci već poručili, koji će videti da li smo proizvod napravili po njihovim željama i zahtevima. Imaćemo pet značajnih proizvoda. Jedan od njih sam pokazao, to je lovac koji lovi nelegalne dronove. Pored defanzivnih stvari, imali smo porudžbine i za ofanzivne. Tu smo sarađivali sa drugim firmama koje se bave oružja, tako da smo napravili jedan savršen dron IKA 20 koji je specijalizovan za izbacivanje mina. Takođe smo napravili dron koji je specijalizovan za lansiranje protivtenkovskih raketa i napravili smo dron koji na sebi ima automatsku pušku M21. Na sajmu ćemo prikazati uspešnost tog projekta", zaključio je Mitrović.

Pred kompanijom PR-DC i Željkom Mitrovićem, na samom početku 2023.godine, su velike stvari koje su svojim temeljnim i uspešnim radom zaslužili, dodela prestižne nagrade u Njujorku koju željno iščekujemo u januaru, kao i veliki sajam u Emiratima u februaru mesecu. Nema sumnje da od ove mlade kompanije dosta sjajnih proizvoda, sajamskih izlaganja, ali i nagrada možemo očekivati tokom 2023. godine, navodi Pink.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    26. decembar 2022 | 01:30

    Auuu, a što ne piše da je to dobio i Toma Nikolić ili skoro Marko Đurić. U suštini svako ko uloži u njihovu fondaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA