≫ 

U ovom gradu je najveće zagađenje, a nije Beograd: Vazduh nezdrav u više opština Srbije

Beograd je sinoć bio sedmi na listi najzagađenijih gradova u svetu

  • 10
Smog zagađenje vazduha kašalj Foto: Milena Đorđević, Shutterstock

Prema podacima portala Er vižual, indeks zagađenost u delovima Beograda je sinoć bila (00.30) oko 200, što znači da je vazduh nezdrav. Na sajtu Beoeka navodi se da je vazduh jako zagađen. Preporuka je da se ne otvaraju prozori kada je ovakva zagađenost. Velika zagađenost i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, a u Čačku iznosi preko 300, prenosi RTS.

Beograd je večeras sedmi na listi najzagađenijih gradova u svetu. Ispred naše prestonice su Sarajevo, Daka, Delhi, Karači, Kalkuta i Lahore.

Indeks zagađenosti je u 00.30 iznosio 199 u Beogradu, što znači da je u vazduhu gotovo 30 puta više čestica nego što su preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Vazduh je prema podacima Er Vižuala nezdrav i u Valjevu (263), Nišu (279), Vranju (230), Novom Pazaru (300), Užicu (251), Gornjem Milanovcu (250), Čačku (342).

Kada je vazduh "jako zagađen" ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije, navedeno je na sajtu. Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuka je da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, da se skratiti boravak na otvorenom i preusmeri obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Takođe, ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

PM čestice od 2,5 mikrona su najopasnije jer su najmanje. One nastaju sagorevanjem fosilnih goriva - auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

Lako prodiru u telo ljudi i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

Video: Ako ste se ikad pitali kolika je zagađenost usred Terazijskog tunela i to van špica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako

    23. decembar 2022 | 09:25

    Od čega? Hiljade gradova ima mnogo više automobila, grejanje na čvrsta goriva, industriju. Od čega je najednom Beograd u vrhu liste najotrovnijih gradova na svetu? O čemu se radi?! Ne razumem...

  • Mrki

    23. decembar 2022 | 09:53

    U Smederevskoj železari je sazidan nov dimnjak za visoku peć 40m niži od prethodnog, pa sad još više soli pepeocpo obliznjim selima, Neko je to dozvolio, i onda ti pričaju o Jadru kako će sve biti po najvisim standardima, aha...

  • CH

    23. decembar 2022 | 09:13

    Ne verujem.Beograd je beo grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA