"Imaju sve petice, a na testu budu ispod proseka": Ovih 6 okruga su šampioni u broju vukovaca

Broj odličnih đaka za nijansu je smanjen u odnosu na prošlu godinu

  • 18
Mapa Srbija, Vukovci 2021/22 Foto: Shutterstock

Jedno od najvećih dostignuća u toku osnovne škole jeste Vukova diploma, a uslov za dobijanje iste do ove školske godine bio je da učenik ima sve petice od petog do osmog razreda. Ovo dostignuće u toku 2021/22. školske godine postiglo je najviše đaka iz Beograda, a njihov uspeh je samim tim bio veći na sva tri završna testa.

Ove školske godine 8.374, odnosno 13,6 odsto učenika u Srbiji je završilo osnovnu školu sa Vukovom diplomom, što je u procentima nešto manje u odnosu na prethodne dve generacije (2019/2020: 8.482 ili 13,8%, 2020/2021: 8.886 ili 13,9%).

Posle Beograda u kom ih je bilo 2.048, na drugom mestu po broju vukovaca nalazi se Južnobački okrug sa 866, zatim Nišavski sa 587 i Šumadijski sa 356, dok peto mesto dele Južnobanatski i Raški sa po 344 đaka sa svim peticama.

Više od polovine učenika koji su u junu 2022. polagali završni ispit VI razred su završili odličnim uspehom (51,3%). Za nešto više od 10% je smanjen broj odličnih već u sledećem VII razredu (41,1%). Odličan uspeh na kraju osmog razreda ostvaruje 42,6 odsto đaka, vrlo dobar 34,8 odsto, dobar 21,1 odsto i samo 1,5 odsto učenika dovoljan uspeh. Ukupno posmatrano, opšti uspeh na kraju osmog razreda se uglavnom podudara sa opštim uspehom prethodne generacije (odličnih 43%, vrlo dobrih 34%, dobrih 22% i dovoljnih 1%).

Prosečan opšti uspeh u osmom razredu iznosi 4,11, dok je medijana 4,20, odnosno polovina učenika na kraju VIII razreda ostvaruje prosek iznad ove vrednosti. Ovaj rezultat je za nijansu slabiji od prošlogodišnjeg. Sa prosečnom ocenom 5,00 osmi razred je 2022. godine završilo 11.452 učenika ili 18,6% ukupne populacije, što je za pola procenta manje u odnosu na prošlogodišnjih 19,1% učenika sa svim peticama na kraju VIII razreda.

Ujedno, ova školska godina bila je poslednja u kojoj se za Vukovu diplomu računao uspeh od petog do osmog razreda, s obzirom na to da nova pravila nalažu da đaci od sada takav uspeh imaju počevši od drugog razreda.

Kako kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić za Telegraf.rs, promena pravilnika za dobijanje Vukove diplome neće napraviti veliku razliku u broju vukovaca, jer većina učenika od prvog do četvrtog razreda ima sve petice. Međutim, dodaje da je broj učenika sa prosekom 5,00 nerealan.

- Od petog do osmog je malo stroži kriterijum, tako da to neće ništa promeniti. Jedino je merodavno proveravati da li je to prava petica ili ne, ne možete u nekim gradovima da imate 20 odsto vukovaca, to nije realno. Jedina prava kontrola je test na nivou stručnog veća te škole, da suprotni nastavnik kontroliše neko odeljenje. Ako tu dobijete trojku ili četvorku onda je nerealno da imate peticu. Broj vukovaca mora da se smanji, to nije normalno - objašnjava on.

Ranije se, što potvrđuje i Antić, dešavalo da upravo vukovci budu ispod proseka na nekom od testova na maloj maturi, što bi u takvim slučajevima bio gotovo siguran znak da su neke petice ipak poklonjene.

U "Vukovu" diplomu ulaziće i to da je učenik ostvario primerno vladanje i da je dobio najmanje jednu diplomu "Dositej Obradović".

Iz resornog ministarstva kažu da prema novim odredbama pravilnika diplomu "Dositej Obradović" dobijaju učenici za izuzetne rezultate iz obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa, i ako imaju primerno vladanje na kraju školske godine.

Video: Protest prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oink

    23. decembar 2022 | 23:59

    Niti više vukovaca, niti manje onog najelementarnijeg znanja.

  • Ekspiria

    23. decembar 2022 | 22:20

    Tužno kakvo detinjstvo imaju ta deca.

  • Energeticar

    23. decembar 2022 | 23:34

    Pokazalo se da jaki vrlodobrasi imaju bolje znanje od "vukovaca"vec u srednjoj skoli se primeti itekako, a pogotovu na fakultetima se to primeti! Vrlodobrasi uce sa razumevanjem i ne bubaju kao "vukovci"i obicno im uspeh "pokvare" predmeti kao tipa muzicko,likovno,itd...cesto i ocena iz vladanja im je problem,jer su mnogo "zivlji"od vukovaca!?🤐

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA