≫ 

Tačni podaci o padavinama koje nas očekuju u prva tri meseca 2023: U februaru deficit u nekoliko krajeva

Količina padavina biće uglavnom u domenu proseka u celoj zemlji, malo drugačija situacija čeka nas u januaru

  • 2
Mapa padavina januar februar mart 2023 Foto-kolaž: Shutterstock

Prognoza za zimu u Srbiji,  pokazuje da će u januaru, februaru i martu količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji, rekao je za Telegraf.rs prof. dr Jugoslav Nikolić u detaljnoj prognozi za najhladnije godišnje doba. Prema njegovim rečima, tokom zime će u nižim krajevima biti od 31 do 40 dana sa padavinama a na planinama do 50.

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50 - navodi prof. dr Nikolić.

Tako se prognozira da će tokom januara količina padavina biti ispod proseka u većem delu Srbije, a na severu, krajnjem istoku i jugu zemlje prosečne količine.

- Prognozira se da će januarska količina padavina u nižim predelima biti od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 u Somboru,  do 15 u Ćupriji i Velikom Gradištu, a u brdsko-planinskim krajevima od 13 u Sjenici, do 16  na Crnom Vrhu - navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima u februaru 2023. se očekuje da količina padavina bude u domenu proseka u većem delu zemlje.

- Međutim, na jugu, jugozapadu i istoku prognozira se deficit padavina. Srednja februarska količina padavina u nižim predelima biće od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Broj dana sa padavinama biće u intervalu od 10 u Sremskoj Mitrovici i Kikindi, do 20 u Požezi i Kraljevu, a u brdsko-planinskim krajevima od 16 u Sjenici do 23 dana na Kopaoniku.

Poslednji mesec zime, mart, biće prosečno topao, sa prosečnom sumom padavina.

- Tokom marta se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Prognozira se da će martovska količina padavina u nižim predelima biti 35 mm do 65 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da broj dana sa padavina u martu nižim predelima bude do 13 u Loznici i Požegi, a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana - na Kopaoniku.

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    27. decembar 2022 | 07:11

    A prognoza za suta.

  • Dzoni

    27. decembar 2022 | 11:02

    Ma sve vam je u domenu proseka a u decembru i svake zime sve toplije i snega nigde..da li se pretvaramo u Afriku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA