Prošli smo najtužnijim hodnikom Instituta za majku i dete, a dočekao nas je osmeh: Tu mali heroji pobeđuju rak

U susret praznicima, želimo im brzo ozdravljenje i da se što pre vrate svojim kućama. Mališani, Srećni praznici uživajte u poklonima

  • 6

Najtužniji hodnik nalazi se na Institutu za majku i dete. Odeljenje onkologije i mališani koji trčkaraju istim. Zidovi su ukrašeni slikama crtanih junaka, nasmejanih, šarenih, živopisnih. One ne leče, ali pomažu mališanima da izguraju najtežu bitku - bitku za život. 

Mališani su podeljeni po boksovima, plavi za dečake, a roze za devojčice. Kad provirite, oni se nasmeju. Ovde retko ima suza. Na kraju hodnika nalazi se mali kutak za sve njih. Tu jedu svoje obroke, igraju igrice, gledaju televiziju, a sada i imaju i okićenu jelku ispod koje se nalazi i brdo najlepših poklona koje su dobili od zaposlenih i portala Telegraf.rs.

U susret novogodišnjim praznicima, medicinski radnici sa odeljenja su odlučili da, kao i svake godine, obraduju mališane i pripreme im paketiće, pozovu Deda Mraza i zamene im barem na trenutak toplinu doma, koji ova deca neretko ne viđaju i po par meseci.

Tamara Ivković je medicinski radnik na gerijatriji, a nekada je radila na pedijatriji i gaji veliku ljubav prema deci. Zato ih se svake godine punog srca seti. Ona i njen kolega Ratko Ranković, koji je zaposlen na odeljenju onkologije, uvek naprave akciju za prikupljanje paketića. 

- To je naša tradicija, kolega i ja skupljamo igračke, paketiće, nekada stignu i gotovi paketi koje dajemo deci. Deca su moja velika ljubav, nekada sam radila na pedijatriji i mislim da još iz tog perioda sve više raste moja ljubav prema mališanima. Drago mi je kada im vidim osmehe, i to nema cenu. Hvala svima koji su učestvovali, šta da kažem sem da sam jako srećna. Želela bih da ovo odeljenje ne postoji i da se sva deca izleče, nadam se da će se ta želja i ispuniti - priča nam Tamara, koja se posebno zahvaljuje kolegi Ratku koji nije mogao da razgovara sa nama, jer je morao da ide u operacionu salu.

Posebna osoba na ovom odeljenju je doktorka Dragana Aleksić koja već dve decenije provodi vreme sa mališanima, daje im podršku i trudi se da im svaki dan bude veseo koliko god je to moguće. 

- Ovde radim dve decenije, moj život je ovde i ja sam vezana za sve njih. Najteže mi je kada im nije dobro, a sve uradimo da im pomognemo. Nekako odem kući, pa pokušam da se uz pozitivne misli izdignem iz situacije. Mi smo ovde jedna mala porodica, trudimo se i radimo zajedno. Raditi ovde je vrlo izazovno i jako je dinamično, ali nađemo vremena za druženje i igru. Ja uvek razmišljam pozitivno i najbitnije mi je koliko sam pomogla tog dana, drago mi je da ostajemo i prijatelji kada deca odu odavde. Čujemo se, podržavamo i tako se jedni drugima odužujemo. Ja bih iskoristila priliku da se zahvalim svima koji dolaze i pomažu, želim svima puno zdravlja i sreće svima - rekla nam je doktorka.

Koliko je na ovom odeljenju zaista teško niko ne zna više od majki koje su danonoćno sa svojom decom. U najtežim trenucima života. Jedna od njih, mama Radmila, ispričala je za Telegraf kako joj je sin od običnog grebuckanja grla stigao do teške dijagnoze. 

- Saznali smo u avgustu da moj sin ima leukemiju. Njega je grebuckalo grlo, a vrlo brzo smo dobili dijagnozu akutne leukemije. Ovakva dijagnoza je za sve roditelje uvek zastrašujuća, ali da nije ovih ljudi koji ovde rade, bilo bi nam teže. Svi su zaista sjajni i mi smo ovde jedna mala porodica, koja se međusobno podržava. Poželela bih svima da se izleče i da što pre odemo kući, jer je zaista teško, ali ima i lepih trenutaka uprkos svemu - kaže nam majka Radmila.

Pored zaposlenih u ovoj instituciji, Telegraf.rs je takođe donirao poklone mališanima koji su bili jako veseli. Imali su malu predstvau, Deda Mraza, plesačice i pune ruke poklona.

Ovim putem apelujemo na sve koji su u mogućnosti, da doniraju igračke za decu, jer oni su oni zatvoreni tokom celog dana i prolaze kroz jako teške trenutke. U susret praznicima, želimo im brzo ozdravljenje i da se što pre vrate svojim kućama. Mališani, srećni praznici, uživajte u poklonima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. decembar 2022 | 08:47

    300 TONA URANIJUMA I PLUTONIJUMA POKLONA NASIH NATO PRIJATELJA DAJE REZULTATE -SRBI IZUMIRU MASOVNO OD KARCINOMA I NEPOZNATIH BOLESTI !!!!

  • Zdrava Srbija

    31. decembar 2022 | 08:39

    Gospode Boze molim ti se za svu decu sveta 🙏

  • Dzoni

    31. decembar 2022 | 08:35

    E tugo, zivote lutalico.Nadam se ce jednog dana biti pronadjen univerzalni lek za ovo zlo od bolesti(ako se prerhodno ne unistimo ratovima).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA