Klinički centar Srbije dobio najsavremeniji aparat za proveru glasa: "Otkriva uzrok problema sa njima"

- Fonijatrijski pacijenti svi oni koji imaju problem sa glasom, a nekada i sa disanjem i gutanjem, od dece pa do najstarijih - rekla je specijalista otorinolaringologije i subspecijalista fonijatrije, Sanja Krejović

  • 0
UKCS, KCS - Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola, Univerzitetski klinicki centar Srbije Foto: tanjug/Zoran Žestić

Najsavremeniji aparat za proveru glasa i glasnih žica u našem regionu nalazi se na Klinici za ORL, na odeljnu fonijatrije, Univerzitetskom kliničkom centra Srbije.

- Fonijatrija je moderna grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijom poremećaja glasa i govora. Nastala je iz otorinolaringologije kao uža specijalizacija koja se posebno bavi poremećajima komunikacije - rekla je za Tanjug Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista fonijatrije.

Ona je navela da su fonijatrijski pacijenti svi oni koji imaju problem sa glasom, a nekada i sa disanjem i gutanjem, od dece pa do najstarijih.

- Pre svega su to vokalni profesionalci kojima je glas sredstvo za rad: glumci, pevači, profesori, voditelji, novinari, menadžeri i drugi. Nažalost imamo sve više onkoloških pacijenata. Promuklost je najčeće prvi simptom maligne bolesti, te se zato insistira na ranom otkrivanju karcinoma sa devizom da svaka promuklost duža od 2-3 nedelje zahteva pregled otorinolaringologa ili fonijatra - rekla je Krejović.

Prema njenim rečima, gubitak glasa, kao nasavršenijeg vida komunikacije, predstavlja hedikep za sve ljude, a naročito za vokalne profesionalce.

- Tek kada ostanemo bez dobrog glas postajemo svesni značaja koji glas ima za kvalitet života. Fonijatrijski pregled obuhvata kompletan ORL- otorinolaringološki pregled uva, nosa i grla. Poseban deo pregleda je endoskopski pregled grkljana koji se zove Endovideostroboskopija, a omogućava da vidimo vibracije glasnica koje stvaraju glas. Nakon toga sledi kompjuterska analiza glasa i govora. Fonijatrijski tretman u najvećem broju slučajeva može 'popraviti' ili 'vratiti' glas. Ponekad su potrebne i redovne kontrole, a pacijente naučimo svim tajnama dobrog glasa. Vokalni terapeuti (koji su deo fonijatrijskog tima) vežbaju sa pacijentima, ali mogu i sami da nauče vežbe i rade kod kuće, pod našom kontrolom - rekla je Krejović.

Ona je naglasila da bi fonijatar trebalo pre svega da otkrije uzrok problema sa glasom pacijenta da bi se odlučio za adekvatno lečenje, što zahteva holistički pristup pacijentu.

- Terapija izbora je fonijatrijska rehabilitacija, što podrazumeva vežbe disanja i produkcije glasa, i psihološka obrada pacijenta. Ukoliko je potrebno predlažemo inhalacije, lečimo infekciju, alergiju, refluksnu bolest gorušicu. Prevencija je uvek najbolja terapija. Pre svega savetujemo pacijente da ne puše, vode računa o zdravom načinu života i neguju svoj glas - rekla je dr Krejović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA