≫ 

Zbog petardi, 19 godina ne slavimo Novu godinu, kada čuje pucanj samopovređuje se: Majka mladića sa autizmom

Da li je sekund nečijeg zadovoljstva vredan stresa koji proživaljaju osobe sa autizmom kada čuju pucanj petarde? Na ovo pitanje treba da odgovore svi oni koji ovih dana planiraju da napune džepove pirotehničkim sredstvima

  • 13
Vatromet, dečak, petarde Foto: Pixabay, Shutterstock

Novogodišnja rasveta, vašar u centru grada i veličanstvena jelka na Gradskom trgu za većinu građana povod su za svakodnevne porodične šetnje i uživanje u prazničnoj čaroliji. Dok se jedni raduju decembru, drugi od ovog meseca strepe. Porodice koje imaju članove sa autizmom, u ovom periodu zatvaraju se u svoje domove, jer početak proslave novogodišnjih praznika označava i početak sezone bacanja petardi.

- Mi Novu godinu 19 godina uopšte ne slavimo niti pokušavamo da uživamo u tim novogodišnjim čarolijama. Moje dete u tom periodu ne šeta po gradu, ne vodim ga da vidi kako je okićen grad, ne zna koliko su lepi novogodišnji ukrasi u centru. Ne vodim ga u grad jer se nikada ne zna kada će neko baciti petardu na ulici što kod njega izaziva burnu reakciju - priča za portal Subotica.com, Snežana Đurđević, majka mladića sa autizmom.

Samo jedan pucanj petarde, koji pojedincima pričinjava kratkotrajno zadovoljstvo, nekome prouzrokuje ogroman stres, pa zbog toga se porodicama koje imaju člana sa autizmom ispraćaj stare i doček nove godine pretvara u pakao. Dok jedni slave, drugi tuguju.

- Dok je bio mlađi, moj sin se kada bi čuo pucanj petarde spuštao na pod, ujedao i samopovređivao. Ja pretpostavljam da to kod njega izaziva izuzetno jak bol koji je neizdrživ. Potom kreće plakanje i u tima momentima roditelji su nemoćni, jednostavno nisam mogla da pomognem sopstvenom detetu, nisam mogla da ga umirim nikako - priseća se Slavica - On je sada stariji pa je naučio da se kontroliše, ali mu buka od petardi i dalje veoma smeta. Sada reaguje tako što pokrije uši rukama i sakrije se. Petarde nam zaista prave velike probleme.

Ovako na petarde reguje većina osoba sa autizmom, kao i druge osobe sa poteškoćama u razvoju.

- Na internetu može da se pogleda snimak majke koja pokušava da umiri svoju ćerkicu sa autizmom. Na tom snimku se jasno vidi kako oni reguju na zvuk petardi. Sigurna sam da onaj ko ima i "trunku" empatije kada pogleda taj veoma potresan zapis više nikada neće baciti ni jednu jedinu petaru - zaključuje naša sugrađanka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Na pravo mesto

    29. decembar 2022 | 13:39

    Momentalna zabrana prodaje, proizvodnje i uvoza petardi od strane države je jedini nacin da se spreči bacanje.I pored toga visoke kazne ako neko i baci neku od ranije.Jer računati na svest ovih sto ih bacaju nije moguće jer mi smo ne civilizovani.Tako da novinar treba da za ovu temu ode do nadležnih i dobije odgovor za ovo dete i svu drugu decu sto ostaju bez prstiju i ruku kao i za kuce i mace i stare koji ne mogu ni da prošetaju po gradu, oa i za sve nas koji to ne možemo da tolerišemo više.

  • Lovac

    29. decembar 2022 | 14:04

    Drzava mora i potrebno je da zabrani upotrebu pirotehnickih sredstava.

  • Vesna

    29. decembar 2022 | 17:49

    😓😓😓😓😓 nazalost ali je tako. Stari, bolesni, nemocne zivotinje prezivljavaju ogroman stres !!! Ja bas i ne vidim nikakvo zadovoljstvo bacanjem petardi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA