≫ 

Četkica za zube, igla, kockice, predmeti su koje deca mogu da progutaju: Najviše se plašimo alkalnih baterija

Pedijatar, gastroenterolog, doktorka Nina Ristić kaže da deca najčešće slučajno gutaju predmete i to u 98% slučajeva, kao što su novčići, tupi predmeti, delovi nakita

  • 0

Pedijatar, gastroenterolog Dečje klinike u Tiršovoj, dr Nina Ristić, kaže da deca najčešće gutaju novčiće, tupe predmete, delove nakita. Najviše se plašimo gutanja alkalnih baterija, pošto moraju da se izvade u roku od dva sata, a često se gutaju i neobični predmeti kao što su četkica za zube ili zubarska igla, navela je dr Ristić.

Velika tragedija desila se pre tri dana u Vladičinom Hanu, kada je četvorogodišnje dete progutalo žir, i na žalost preminulo. Novogodišnje jelke su privlačne deci ali, treba voditi računa da na jelkama često ima mnogo sitnih predmeta koje deca nesvesno znaju da stave u usta, pa čak i progutaju. A tada nastaju problemi koji mogu značajno da se iskomplikuju.

Pedijatar, gastroenterolog, doktorka Nina Ristić kaže za RTS da deca najčešće slučajno gutaju predmete i to u 98% slučajeva kao što su novčići, tupi predmeti, delovi nakita.

Međutim, kako je rekla, mogu da progutaju i neobične predmete kao što su alkalne baterije, četkica za zube, oštre predmete poput igle ili zubarske igle.

- Ono čega se najviše plašimo jesu alkalne baterije, pogotovo ako se zaglave u jednjaku. Moramo da intervenišemo jako brzo u prva dva sata, jer one prave alkalnu reakciju i dovode do izumiranja tkiva. Mogu da prave reakciju sa okolnim organima. I kod oštrih predmeta moramo da budemo brzi da ne dozvolimo da prođu dalje da traže neku hirušku intervenciju i veliki predmeti su problem jer ne mogu fizički da prođu kroz digestivni trakt - rekla je za RTS dr Ristić.

Navela je primere iz Amerike kada dolazi do gutanja više magneta u različito vreme koji mogu da prave hirušku situaciju, da dovode do perforacije creva.

Izdata je preporuka 2021. godine šta raditi u slučaju gutanja alkalne baterije.

- U većini slučaja nismo sigurni da li je dete progutalo predmet, ako postoje simptomi, to je svakako znak da se ode kod lekara. Čak i kod sumnje, jer inicijalno dete može da bude bez ikakvih simptoma. Ako je sumnja na bateriju odmah se snima grudni koš i abdomen. Ako je baterija u jednjaku i dete ima više od godinu dana, dok čekate da se izvadi baterija, faktički u prva dva sata, treba da mu damo meda da se obloži baterija, dok se čeka endoskopija - objasnila je doktorka.

Ali kako je rekla endoskopija nije svima dostupna u prva dva sata, čak i u Beogradu.

Gutanje hemikalija

Pored predmeta, Ristićeva napominje da deca gutaju i hemikalije, najčešće se radi o bazama koje se nalaze u sredstvima za higijenu, kiseline su nešto manje opasne od baza, ali i one su opasne, a onda i oksidaciona sredstva.

- Kod dece je dobro što oni to gutaju slučajno i ne popiju veliku količinu, zato će retko oksidaciono sredstvo da napravi problem, ali baze će uvek da napravi problem jer do izumiranja tkiva dolazi jako brzo - kaže gastroenterolog.

Apeluje na roditelje da ako posumnjaju da je dete nešto progutalo da se jave lekaru, a lekar će dalje da proceni, a simptomi mogu da budu povraćanje, otežano gutanje pljuvačke, bolno gutanje, otežano gutanje.

- Mi imamo na raspolaganju rendgen, ali ne možemo da vidimo sve poput četkice za zube koja je od plastike. Ako je sumnja izražena moramo da se odlučimo za endoskopiju, a ako mislimo da je igračka mala, tupa onda možemo da sačekamo - napomenula je Ristićeva.

Ipak, kako kaže, eliminacija stranih tela u 80 odsto slučajeva je spontana, ako su tela mala ona će sama proći kroz digestivni trakt, a hirurgija je retko potrebna.

Video: Čeka se obdukcija dečaka koji je preminuo od posledica gušenja kad je u vrtiću progutao žir s jelke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA