Miroljub je poslednji romski car Mačve: Već 30 godina niko posle njega nije krunisan, a ovako mu se obraćaju

On i jeste car i to "romski", poslednji koji je krunisan pre 30 godina na "Romskom balu" u Bogatiću

  • 4
Miroljub Kokić Foto: D.G./ustupljene fotografije

U celoj Mačvi Miroljuba Kokića (57) retko oslovljavaju imenom već samo sa "care". On i jeste car i to "romski", poslednji koji je krunisan pre 30 godina na "Romskom balu" u Bogatiću. Na "tronu" je neprikosnoven pošto se ova manifestacija od tada ne organizuje, pa je neobična titula ostala uz njegovo ime kao nadimak i danas.

Kako mu je pravo ime malo ko zna.

- Tako mi se ljubi obraćaju, u šali, ali i ozbiljno jer sam još uvek romski car pošto drugi posle mene nije izabran. Bila je to lepa manifestacija koju smo mi Romi u Bogatiću osmislili da bi na njoj sakupili novac za naš fudbalski klub koji se zvao Roma - priča Miroljub.

Prvi put posle tri decenije otkrio je kako je "romski car" postao sasvim slučajno. Bilo je zamišljeno da za "romskog cara" bude izabran onaj ko najviše plati, a sve pare bi išle u kasu fudbalskog kluba koji nije baš najbolje stajao sa finansijama kao poznati italijanski imenjak.

Miroljub Kokić Foto: D.G./ustupljene fotografije

- Bio sam u upravi kluba i nadmetao se da bi nekako uspeli da budući car plati titulu što skuplje jer su klubu bile potrebne pare. Ja ponudim 200 maraka, a protivkandidat odustane i moja ponuda ostane poslednja, i ja tako ja postanem car. Osladilo mi se pa sam i sledeće dve - tri godine pomagao klubu i zadržao titulu. Onda se Roma raspala, prestali smo da organizujemo romski, a ja ostadoh car do danas - nastavlja Miroljub.

Kao "običan čovek" iz naroda ostao je humanista bez obzira što teško zarađuje da izdržava svoju veliku porodicu. Od proleća do jeseni prodaje igračke na vašarima, u jesen i zimu cepa drva po Mačvi, a pred Novu godinu i Božić prodaje ukrase i čestitke.

- Nisam bogat kao pravi carevi, radim više poslova preko godine, ali i danas volim da pomažem ljudima kojima je to potrebno. Dve godine sam jednom nedeljno besplatno cepao drva socijalno ugroženima i invalidima, ali kada su me neki koji imaju više od mene prevarili kako su kao siromašni nastavio sam da pomažem samo invalidima. Takav je, na žalost, naš narod - pomalo je razočaran Miroljub.

Dodaje kako je srećan kada nekome učini dobro delo, pa je odlučio da i u 2023. godini pomaže nepokretnim sugrađanima koji ga pozovu. Od Božića do kraja grejne sezone njima će besplatno da iscepa pet metara drva za ogrev.

- Nije sve u parama, svi mi nekako preživljavamo, ali kad vidim u kakvoj bedi neki ljudi žive, još i bolesni, lep je osećaj kada im pomogneš. Obraduju se oni, a i meni je lepo - kaže na kraju humani "romski car" iz Bogatića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve pohvale

    30. decembar 2022 | 13:58

    Čestita ljudino, alal vera care!

  • Boris

    30. decembar 2022 | 14:14

    Care mnogo zdravlja tebi i tvojoj porodici 🙏🙏🙏🍾🥂👍

  • Falko

    30. decembar 2022 | 17:22

    Čoveče, ti si za Karadjordjeviće faraon, govoriš bolje srpski nego svi oni zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA