≫ 

I "sitno dobacivanje" je nasilje: Poverenica reagovala na tekst u Telegrafu o dečaku koga maltretiraju u školi

Poverenica poručuje da je nedopustivo i za svaku osudu da dečak u osnovnoj školi već šest godina trpi nasilje zbog toga što je romske nacionalnosti

  • 1
Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Foto: Nikola Anđić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oglasila se nakon teksta u Telegrafu o dečaku iz Obrenovca čiji roditelji tvrde da već šest godina trpi nasilje jer je romske nacionalnosti.

Podsetimo, pre oko 10 dana došlo je do slučaja stravičnog vršnjačkog nasilja u Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi. Tada su, tokom časa, učenika šestog razreda L. I. četvorica školskih drugova udarali, a zatim mu gurali sunđer u usta. Kako za Telegraf.rs objašnjava dečakova majka Margita I., ovo nije bio usamljeni slučaj nasilja, već dečak maltretiranje trpi već šest godina i to zato što je, kako kaže, romske nacionalnosti. Ona je ispričala da su dečaka vređali zato što je romske nacionalnosti.  

Poverenica poručuje da je nedopustivo i za svaku osudu da dečak u osnovnoj školi već šest godina trpi nasilje zbog toga što je romske nacionalnosti, a da škola i nadležni ne preduzimaju adekvatne mere da to spreče.

"Potrebna je odlučna i hitna reakcija kako bi se dete zaštitilo i obustavilo dugogodišnje nasilje nad njim. Škola i roditelji moraju da prihvate odgovornost za ponašanje maloletnih nasilnika i da sankcionišu nasilničko ponašanje, umesto da prebacuju krivicu na žrtvu. Ukoliko su tačni navodi u tekstu, neophodno je i da reaguje prosvetna inspekcija.

Diskriminacija i nasilje prema romskoj deci u školama, od sitnog dobacivanja, preko ponižavanja i uvreda do fizičkog nasilja, ozbiljan je problem koji ostavlja trajne posledice.

Obrazovne institucije moraju imati nultu toleranciju na maltretiranje dece zbog nacionalne pripadnosti, imovinskog stanja, izgleda i drugih ličnih karakteristika, a mlade generacije moramo vaspitavati da rastu bez predrasuda i da je nasilje prema bilo kome nedopustivo", navodi poverenica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    30. decembar 2022 | 16:11

    Romi mnogo češće od ostalih manjina zloupotrebljavaju prava o nacionalnim manjinama. Kada god im se nešto ne sviđa ili urade nešto što podleže osudi odmah potežu priču o diskriminaciji. O konkretnom slučaju imam veliku rezervu sve dok nadležne službe to ne provere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA