≫ 

Na obalama Save kod Šapca stvorena deponija od otpada koji je nanela reka: Zatečeni i tragovi motornog ulja

Ništa bolja slika ne dolazi ni sa reke Lim i Potpećkog jezera

  • 5
Otpad smeće reka Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Gomila ambalažnog otpada, ali i motorna ulja, nanela je reka Sava na obale pored Šapca. Razmere ove deponije postale su tek vidljive kada se, usled vremesnkih prilika, povukao nivo vode.

Predsednica Udruženja mladih ekologa Danijela Gavrić kaže da se sve više dešava da se ulja i maziva ispuštaju u reku.

"Bila sam zatečena kada sam videla ovoliku količinu otapada. Imali smo priliku da vidimo, u ovom periodu kada se vodostaj povlači, ali ne ovoliku količinu koja se zadržala na priobalju. Vidi se da se radi o različitoj vrsti ambalažnog otpada. Što je najgore, svi oni sadrže jedninjenja koja se razgrađuju u vodi i koja predstavljaju opasnost, ne samo za reku, već i dalje, jer se kreću do drugih rečnih vodotoka. Postoji velika opasnost da dođu i do izvora pijaće vode", navedela je za Tanjug.

"Najopasnija su motorna ulja koja smo ovde zatekli. Sve više se dešava da se ulja i maziva ispuštaju u rečna korita. Sadrže veoma toksične meterije koje u dodiru sa vodom izazivaju uništavabnje biljnog i životinjskog sveta. Ambalažni opad od pesticida, koji je prošle godine tretiran kao opasan otpad, smo zatekli ovde. Njihovim korišćenjem popljoprivedni proizvođači ih ispiraju, ali te materije ostaje u ambalaži. Radili smo detaljna ispitivanja na Poljoprivrednog fakultetu, gde smo videli da kada se nalaze u vodi ta jedinjenja izazivaju toksična i kancerogena oboljenja".

Ništa bolja slika ne dolazi ni sa jugoazapda zemlje. Na desetine hiljada kubika smeća ponovo je preplavilo reku Lim, a najkritičnija tačka svakako je Potpećko jezero. Postavljene lančanice štite koliko mogu, a pripadnici Ekološkog udruženja "Jastreb" odmah nakon praznika, nastavljaju sa akcijom čišćenja.

Postavljene lančanice su uspele da zadrže oko 10.000 kubika smeća koje se trenutno nalaze na reci, a koje su nanele bujične poplave koje su stigle iz Crne Gore, i spreči da svo smeće doće do hidrocentrale Potpeć, i nastavi dalje ka Bosni i Hercegovini.

Tokom poplavnog talasa do reke Lim stigne oko 15.000 kubnih metara đubreta, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. januar 2023 | 19:44

    Sve su nam reke ovakve, voda se ne vidi od đubreta, a onih što uđoše u skupštinu na krilima brige o ekologiji ni od korova?! Šta čeka Ćuta, zašto ne blokira Gazelu?

  • Lord

    3. januar 2023 | 19:51

    Najgori smo na svetu,bruka...

  • FANTOM(68)

    3. januar 2023 | 19:58

    Pa nije lud da se sada eksponira. Naučio od Šapića da od protivnika i gubitnika avanzuje do gradonačelnika Beograda. Možda sutra pređe u SNS i bude bar zamenik Šapiću. U ovoj Stradiji je sve moguće pa da imamo i drvenu peć.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA