• 0
 ≫ 

Da li će Božić biti sa snegom ili bez njega? Meteorolog najavio kada nas očekuje prava zima

 ≫ 

Oko 9. januara polje antickiklona počinje da slabi dok će se pod uticajem jakog ciklona sa centrom zapadno od Velike Britanije ka Alpima premeštati hladan front

  • 0
Vreme, vremenska prognoza

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Shutterstock, Nikola Anđić

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas narednih dana očekuje neznatno hladnije vreme, a da se oko 10. januara očekuje pogoršanje sa padavinama ali bez jačeg zahlađenja. Prema njegovim rečima, barem do polovine januara nema signala za jače zahlađenje i zimu u pravom smislu te reči.

-  Od danas ponovo stabilno ali za nijansu hladnije u odnosu na protekle dane. Jutarnji minimumi od -1 do +4, samo ponegde na višim planinama ili kotlinama oko -4 stepena Celzijusa. Tokom dana biće od 5 do 12 stepeni, što je i dalje znatno iznad proseka za ovaj deo godine. Samo ponegde gde se magla duže zadrži uz niske oblake maksimalna temperatura će biti oko 2 stepena - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Za doček Božića, takođe, biće bez zimskih odlika vremena, suvo i relativno toplo.

- Oko 9. januara polje antickiklona počinje da slabi dok će se pod uticajem jakog ciklona sa centrom zapadno od Velike Britanije ka Alpima premeštati hladan front. Taj front će verovatno usloviti sekundarnu cikogenezu i konkrentije pogoršanje vremena koje bi potrajalo do 11. januara. Kako nema sinoptika koja omogućava povlačenje veće količine hladnog vazduha u ovim danima snegu se mogu nadati samo više planine regiona te bi oni posle katastrofalno lošeg višenedeljnog perioda mogle imati koliko-toliko normalne zimske odlike vremena. Nizije će imati kišu, videćemo još koliko obilnu. Dnevna maksimalna temperatura oko 9. januara biće u manjem porastz,  a zatim u manjem padu,  i 10. januara bi  trebao da se kreću od 4 do 11 stepeni - navodi Čubrilo.

Tih nekoliko dana biće vetrovito, prvo uz jak jugoistočni, a zatim jak severozapadni vetar.

- Prema 13. januaru  u ovom momentu nema naznaka za naki zaokret u sinoptici koji bi vodio ka jačem zahlađenju i snegu u nizijama, samo bi temperature vazduha postale “razumne” iznad proseka i trebale bi se kretati od  5 do 10 sredinom dana - kaže Čubrilo koji dodaje da  je moguće da oko sredine januara dođe do još jednog ciklusa zagrevanja:

-  Za sada barem do oko polovine januara nema signala za bilo kakvo jače zahlađenje i time je prva polovina zime prošla kao ekstremno topla, a ostaje da se vidi šta će njena druga polovina doneti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok