Kosovu preti kriza u zdravstvu, ostaće bez lekara: Samo tokom 2022. napustilo ga 205 mladih doktora

Trend odlaska lekara sa Kosova porastao je za 35 odsto

  • 2
doktor ilustracija Foto: Unsplash/ Ilustracija

Samo u 2022. godini 205 mladih lekara je napustilo Kosovo, dok je oko 60 specijalista napustilo Univerzitetsku kliničko bolničku službu da bi nastavili da rade u privatnim bolnicama u zemljama u kojima su im ponuđene mnogo bolje plate. Takođe, više od 630 medicinskih sestara je otišlo sa Kosova u potrazi za boljim uslovima rada, prenosi Reporteri.

Male plate i loši uslovi rada i dalje su glavni uzroci sve većeg broja odlazaka zdravstvenih radnika.

Predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu rekao je da je trend odlaska lekara sa Kosova porastao za 35 odsto, dodajući da je sa Kosova najviše otišlo anesteziologa i pedijatara.

„Ove godine je sa Kosova otišlo 205 mladih lekara, a prošle 159, što znači da je ovaj broj povećan za 30-35 odsto”, kaže Sejdiu.

On smatra da sa ovakvim trendom odlazaka lekara javni zdravstveni sistem rizikuje da ostane bez lekara u narednih pet godina.

„Ako se ovako nastavi, predviđamo da ćemo u roku od pet godina imati veliku krizu. Ako u narednih pet godina ode hiljadu doktora, a 700 će otići u penziju, onda mislim da će 2028. godina biti godina krize“, naglašava on.

Predsednik Komore medicinskih sestara Kosova Naser Rustemi, kaže da male plate i loši uslovi rada i dalje utiču na to da medicinske sestre nisu spremne da rade u javnom zdravstvenom sistemu.

Rustemi traži od kosovskih institucija da na vreme reaguju kako bi se sprečio odlazak medicinskih sestara.

Odlazak zdravstvenih radnika iz javnog zdravstvenog sistema Kosova prisutan je već nekoliko godina, a lekari i medicinske sestre uglavnom odlaze u Nemačku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA