≫ 

Na rekama u Srbiji spasena 34 života za godinu dana: Ovim se Jedinica za bezbednost najviše ponosi

Takođe su zaplenili preko 2.100 kilograma duvana

  • 0
Šabac reka Sava gradska plaža utopljenik davljenje fičer Foto-montaža: Dragan Grujić, Shutterstock

Policijski službenici Jedinice za bezbednost na rekama su tokom 2022. godine zapleninili više od 80 tona nafte i naftnih derivata, preko 2.100 kilograma duvana i više od 220.000 boksova cigareta, a jedan od najznačajnijih rezultata je to što su spasili ukupno 34 života građana na našim najvećim rekama.

To kaže Miloš Kostić iz Jedinice za bezbednost na rekama koja je zadužena za bezbednost na Dunavu i drugim rekama u Srbiji, a sa kojom je ekipa Tanjuga bila u kontroli posade broda na 1165. kilometru Dunava.

Akciju su izveli u saradnji sa Odeljenjem za inspekcijske poslove bezbednosti polovidbe Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukure, a tom prilikom kompletna posada podvrgnuta je alkotestiranju i izvršene su kontrole brodskih isprava i knjiga.

Na glavnim plovnim putevima se već godinu dana radi na postavljanju video nadzora, što će pomoći u otkrivanju krijumčarenja, ali i drugih krivičnih dela, a pored kontrole alkohola u planu je da Jedinica za bezbednost na rekama uskoro počne i sa kontrolom posada brodova, ali i manjih plovila, kada je korišćenje psihoaktivnih supstanci u pitanju.

S tim u vezi, Kostić je ukazao da je konzumiranje alkohola u rečnom saobraćaju izuzetno rizično naročito zato što su, kako kaže, uslovi učešća u tom saobraćajaju daleko opasniji nego u drumskom saobraćaju.

"Svakako su posledice, ukoliko dođe do nekog incidenta, brodske nezgode i havarije izuzetno velike naročito kada se tiču bezbednosti ljudi i imovine, a takođe i nastanka materijalne štete", naveo je Kostić. Jedinica za bezbednost na rekama formirana je krajem 2021. godine, a pokriva oko 1.000 kilometara rečnih tokova naših najvećih reka - Dunava, Save i Tise.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA