• 14

Tiodorović objasnio ima li razloga za zabrinutost zbog novog soja korone: Otkrio i preti li epidemija gripa

Kaže da je normalno što su u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji uznemireni zbog situacije u Kini, jer je upravo u toj zemlji sve i počelo

 • 14
Branislav Tiodorović

Dr Branislav Tiodorović / Foto: Tanjug/Slobodan Miljević, Pixabay

Posle gotovo tri godine strogih mera Kina otvara granice i ublažava politiku nulte tolerancije na kovid. Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja. Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da je taj novi soj korona virusa stigao preko Australije i SAD i do dela Evrope, ali da nema razloga za zabrinutost, već za oprez i ozbiljnost.

Branislav Tiodorović kaže da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu.

"Oni su imali strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i koja je davala određene efekte vrlo značajne u suzbijanju ove bolesti. Međutim, popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj", poručuje Tiodorović.

Ističe da je novi soj počeo da zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje odgovara tom broju stanovnika.

Ukazuje da imamo pojavu novog soja od Australije, preko SAD, a stigao je i do Velike Britanije i verovatno do ostatka Evrope.

Oprez i ozbiljnost 

Na pitanje kakav je to novi soj i imamo li razloga za zabrinutost, Tiodorović kaže da imamo razloga za oprez i ozbiljnost.

"Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali se povećava i pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani", navodi Tiodorović.

Poručuje i da se individualno moramo pridržavati svih mera zaštite.

"Ovi dani su bili odgovarajući, svi smo se radovali suncu i tim lepim danima, ali to virusima odgovora, oni su se lakše širili i ljudi su više kominucirali", dodaje Tiodorović.

Govoreći o tome kako će se popuštanje mera u Kini i otvaranje te zemlje odraziti na nas, Tiodorović kaže da verovatno možemo očekivati da će biti novih podsojeva omikrona.

"Nadamo se da neće biti nekog novog, drugog tipa ili soja, što bi trebalo da da možda povratak na određene mere u smislu opreza, nikakav lokdaun i neko zatvaranje. Nikakvo stvaranje nekih posebnih uslova, ali u svakom slučaju idemo prema proleću, kada budemo u proleće stigli to će biti endemska bolest kao što je grip", dodaje.

Na pitanje kako komentariše što su u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji uznemireni zbog situacije u Kini, Tiodorović kaže da je to normalno jer je upravo u toj zemlji sve i počelo.

"Sa druge strane, sigurno da te mere koje su oni odjednom tako ublažili prema svom stanovništvu imaju odraza, jer Kina komunicira sa celim svetom vrlo intenzivno i to je ono što je SZO, SAD, pa i EU nateralo da počnu da razmišljaju o nekim merama", navodi Tiodorović i dodaje da su već predviđene kontrole u nekim zemljama.

"Mi smo za sada na onom nivou koji je skretanje pažnje na aerodoromima koji dolaze iz različitih delova sveta kako treba da se ponašaju i da misle na svoje zdravlje", dodaje Tiodorović.

Krajem januara i početkom februara moguć porast slučajeva gripa

Kada je reč o sezonskom gripu, Tiodorović kaže da za sada nema povećanja broja slučajeva.

"Ima ga, ali to je još uvek daleko od onoga što grip može da izazove. Možemo očekivati da će negde krajem januara ili možda pre početkom februara, kada deca pođu u drugo polugodište jer su ona često prenosioci, imati porast. Ne neku veliku epidemiju, jer imamo značajan broj vakcinisanih onih najosetljivijih teških hroničnih bolesnika", dodaje Tiodorović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lucifer

  5. januar 2023 | 09:09

  Ajte svi u penziju. Dosta nam gripe i korone pustite nas da živimo....

  35
  6

  Podelite komentar

 • 👨‍💼

  5. januar 2023 | 09:17

  PALI.

  29
  2

  Podelite komentar

 • Putin

  5. januar 2023 | 10:08

  Jesam rekao da nema više toga, živi, radi i uživaj, pokušaj da se zaplaši narod je propao ko je bio pametan nije se vakcinisao

  23
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA