Odbačena krivična prijava protiv vozača saniteta iz Niša: Sleteo s puta, nije kriv za smrt pacijenta

P.D. je upravljao sanitetskim vozilom koje je Aleksinčanina Dragoslava Dimitrijevića (69) prevozilo do kovid bolnice u Kruševcu a koje je u selu Bovan sletelo s kolovoza

  • 1
Poginuli Dragoslav Dimitrijević, sanitet sleteo sa puta Foto: Telegraf/D.K., Privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu protiv P.D. (52) iz Niša, vozača saniteta Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji zbog saobraćajne nesreće od 22. novembra 2021. godine kada je poginuo pacijent koga je prevozio.

- Povodom saobraćajne nezgode u Bovnu, opština Aleksinac u kojoj je jedno lice, pacijent koji se prevozio tim sanitetom preminulo, dok su dva lica zadobila telesne povrede Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu obaveštava javnost da je nakon preduzetih dokaznih radnji u vidu saslušanja osumnjičenih, oštećenih, svedoka i obavljenog saobraćajno tehničkog veštačenja Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, odbačena krivična prijava protiv P.D. Krivičnu prijavu podnela je policija zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297. stav 4 u vezi člana 289. stav 3 Krivičnog zakonika jer ne postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni učinio prijavljeno niti drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti o čemu su obavešteni podnosilac prijave, oštećeni, zakonski naslednik pokojnog oštećenog i punomoćnici oštećenih. Na ovu odluku imaju pravo prigovora Višem javnom tužilaštvu u Nišu – saopštilo je aleksinačko OJT.

P.D. je upravljao sanitetskim vozilom koje je Aleksinčanina Dragoslava Dimitrijevića (69) prevozilo do kovid bolnice u Kruševcu a koje je u selu Bovan sletelo s kolovoza. Tom prilikom lakše su povređeni i lekar i medicinski tehničar koji su bili u pratnji pacijenta.

Kako je nakon nesreće kazao Zoran Nikolić u blizini čije kuće je došlo do nesreće, upozoravao je da oštećenje na kolovozu koje godinama nije popravljano, predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju.

- Godinama vodim borbu sa nadležnima zbog postavljanja kablova na ovoj deonici što je dovelo do oštećenja kolovoza. Tužio sam ih, dolazio je i republički inspektor, trebali su da stave potporni zid ali je sve ostalo po starom. Jedna kolovozna traka je zatvorena, vožnja ovim delom deonice puta Sokobanja - Aleksinac je vrlo rizična. Strašno je to što se desilo, a upozoravao sam da postoji opasnost da neko strada. Zabrinut sam i za svoju kuću, podigao sam je uz sve potrebne dozvole a zbog tuđe neodgovornosti svi smo ugroženi – rekao je novinarima Nikolić.

Njegov komšija Miroljub Pavlović tvrdio je da je vozilo sletelo s puta isključivo zbog stanja na putu.

- Vozač sam tridesetpet godina, ubeđen sam da se vozač saniteta nije kretao velikom brzinom. Da je brzo vozio, auto bi se prevrnuo nekoliko puta, otišao bi nasred polja deteline. Međutim, džabe mu je bilo, verujem da mu je neko naišao u susret, da je morao da koči a tu je klizavo, voda je nanela smeće pa je izgubio kontrolu nad kolima. Čudno mi je bilo što su u sanitetu i dok je bio na krovu, bilo svetla i u unutrašnjosti a i farovi su bili upaljeni. Nisam nikog video u vozilu, kasnije sam saznao da su imali pacijenta u kolima koji je preminuo - posvedočio je tada Pavlović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    5. januar 2023 | 11:22

    A sad lepo: "odgovorno lice upravljača puta" na optuženičku klupu za nauk drugima, da ono što treba da rade, to i urade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA