Pokrenuta zaštita Divčibara kao prirodnog dobra druge kategorije

Kako se navodi, vlažna staništa na Divčibarama značajna su za očuvanje na nacionalnom i međunarodnom nivou

  • 2
Divčibare Foto: Shutterstock

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je zaštitu dela Divčibara kao zaštićenog staništa. U informaciji objavljenoj na službenom sajtu navodi se da će Divčibare biti zaštićeno prirodno područje druge kategorije.

Divčibare su u središnjem delu planine Maljen, a administrativno pripadaju teritoriji grada Valjeva. Navodi se da je područje predloženo za zaštitu deo prostrane planinske površi i da je ostatak nekadašnje Velike divčibarske tresave koja je danas svedena na uski prostor u okruženju turističkog centra.

Dodaje se da su sa stanovišta potreba i ciljeva zaštite prirode, vlažna staništa na Divčibarama značajna za očuvanje na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Plan je zaštita više od 50 hektara, od čega je preko polovine u državnom, odnosno javnom i društvenom vlasništvu. Studiju zaštite ovog područja dostavio je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mancini

    5. januar 2023 | 15:14

    Nažalost, već je kasno, na Divčibarama je na sceni najgori oblik totalnog haosa u gradnji.

  • Nikola

    7. februar 2023 | 09:37

    SRAM VAS BILO ŠTO OD JEDNOG OD NAJLEPŠIH MESTA KAO ŠTO SU DIVČIBARE PRAVITE JOŠ JEDAN,NAPAĆENI ZLATIBOR! S R A M V A S B I L O !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA