Danas je Badnji dan: Počinje sečenjem badnjaka, a ovo su običaji koje treba da ispoštujete

Nazvan je po sečenoj grani hrasta – badnjaku, svetom drvetu Slovena

  • 25
Badnjak, bozic Foto: Shuttertock

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas obeležavaju Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik - Božić.

Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka koji se sa prvim mrakom unosi u kuću, a osim toga, obeležava se liturgijama i okupljanjem porodice za posnom trpezom.

Nazvan je po sečenoj grani hrasta – badnjaku, svetom drvetu Slovena.

To je poslednji dan božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića kojim se slavi rođenje Isusa Hrista.

Badnji dan i Božić su nerazdvojni ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih.

Narodni običaji oko Badnjeg dana su dosta stari i do danas se dosta njih izgubilo ili zaboravilo, u različitim krajevima običaji se umeju razlikovati u nekim elementima, ali i pored toga ipak postoji dosta zajedničkih običaja koji su vrlo slični.

Jedan od njih je da se uz badnjak u kuću unosi i žito kako bi naredna godina bila plodna, ali i slama čime se prinosi žrtva duhu Hrista koji je rođen na slami. Na Badnje veče se ne spava, već se bdi i očekuje svečani trenutak rođenja Hristovog.

Prema verovanjima, na Badnji dan ništa ne treba da se iznosi iz kuće.

Po narodnom verovanju, badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca, a ono što sekira od tri puta ne preseče, dovršava se lomljenjem ili uvrtanjem.

Kada domaćin donese badnjak, prisloni ga na zidove kuće i tek ga s prvim mrakom unosi u svoj dom. Dok nosi badnjak i slamu domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a ostali ukućani, posebno deca, idu za njim i pijuču poput pilića.

Simbolika badnjaka

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koji je Josif, Isusov zemaljski otac, založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj.

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u Hrista.

Ponegde se veruje i da je naložen badnjak simbol krsta na kome je Isus razapet, a toplina vatre simbolizuje spasenje ljudskog roda do kog će doći zahvaljujući Hristovoj žrtvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikula

    6. januar 2023 | 07:23

    Srbijo sretan ti Badnji dan!

  • Gradjanin

    6. januar 2023 | 07:08

    Bogom blagoslovljen i srecan Badnji dan !

  • Sabina

    6. januar 2023 | 08:45

    Svim mojim komšijama,vašim familijama,mojim prijateljima i drugima koji slave.Želim "SREĆAN BADNJI DAN I SUTRAŠNJI BOŽIĆ"Da ga provedete u miru,radosti i sa svojim bližnjima.Hristos se rodi!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA