• 2
 ≫ 

Srpski jezik uči se u 16 svetskih zemalja, nove škole za naše mališane u Španiji i Rusiji

 ≫ 

Besplatne škole srpskog su i u gradovima na Malti, u Portugaliji, Južnoafričkoj Republici, Finskoj

  • 2

U 16 zemalja oko 8.000 dece rođene u dijaspori uči srpski jezik. Proteklih nedelja otvorene su škole u Rusiji i Španiji, prenosi RTS.

- Čuvajmo srpski jezik - poručuju mališani koji u centru Pariza uče srpski. Poslednjih dana njihovi časovi namenjeni su i pripremama za Svetog Savu.

- Deca sa radošću dolaze na naše časove, vole da uče i srpski jezik i ćirilicu, da izučavaju kulturno-istorijsku baštinu, najvrednija dela, i da se upoznaju sa zemljom svog porekla - kaže Blaženka Trivunčić, koordinator nastave u Francuskoj.

Uz redovan školski sistem, na dodatnim časovima o rodnoj zemlji uče i deca u 10 gradova širom Norveške.

- Ove školske godine petsto četrdesetoro dece širom Norveške pohađa dopunsku nastavu na srpskom jeziku, a za realizaciju nastave je angažovano 10 nastavnika. Trend povećanja broja učenika u Norveškoj je vidan iz godine u godinu, tako da smo ove godine otvorili školske grupe u tri nova grada - kaže Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u Norveškoj.

Besplatne škole srpskog su i u gradovima na Malti, u Portugaliji, Južnoafričkoj Republici, Finskoj. Sve programe i udžbenike odobrilo je Ministarstvo prosvete.

- Mi na nivou Republike Srbije izdvajamo 209-210 miliona dinara. S tim što je sa novim pravilnikom povećan i broj grupa. Iako smo do 2018. imali 4.500 učenika koji su pohađali nastavu, sada ih imamo 7.800 - kaže dr Slavica Jašić iz Ministarstva prosvete.

- Imate hiljadu dece koja uče srpski u svetu, to će sutra biti hiljadu porodica i dece koja će odrastati u domu gde se govori srpski. Gde god da žive, živeće i taj srpski jezik, a ako srpski jezik živi u dijaspori, onda žive i srpski identitet, kultura i narod - kaže Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U vreme sankcija, kriza i bombardovanja, srpske škole u svetu su masovno nestajale. Poslednjih godina otvaraju se nove. Zbog velikog interesovanja dece, naredna škola srpskog jezika očekuje se da bude otvorena u Argentini.

Video: Nastavnica uči svoje đake da je ćirilica najsavršenije pismo: Deci je govor pun stranih reči

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok