• 0

Koja je uloga srpskih vatrogasaca u saobraćajnim nesrećama? "Najteže nam pada kad su povređena deca"

Da bi se zaštitili od naleta ostalih vozača, vatrogasnim vozilom postavljaju takozvani štit

  • 0
Milan Stanić, komandir Vatrogasne jedinice u Pećincima

Printscreen RTS

Hoće li povređeni preživeti neretko određuju samo sekunde. Zato su oni koji prvi stignu na mesto saobraćajne nezgode pod dodatnim pritiskom. U takve intervencije kreću i obazrivije. Da bi se zaštitili od naleta ostalih vozača, vatrogasnim vozilom postavljaju takozvani štit, utvrđuju da li ima curenja goriva. Pre plana evakuacije proveravaju vrstu i stepen povreda i da li ima onih koji su ispali iz vozila.

"Za razliku od požara gde nema uvek povređenih lica, gde se spasava imovina, ovde spasavamo živote. Kad imate povređenog koji vapi, kada ima dece povređene u saobraćaju, svim vatrogascima najteže padaju deca i taj stres se gomila. Zato radimo i preventivno, imamo psihologe koji razgovaraju s nama posle intervencija", ističe zastavnik Milan Stanić, komandir Vatrogasne jedinice u Pećincima.

Iskustvo vatrogasaca je takvo da pre njihovog dolaska malo vozača staje da pomognu.

"Ne može svako da vidi te scene, ali znači dosta kad nam daju dodatne informacije koje je vozilo, koliko je povređenih. Nije isto da li je jedno ili više lica zaglavljeno", ukazuje Marko Mišić, šef smene Vatrogasnog bataljona u Sremskoj Mitrovici, piše RTS.

Kada počne evakuacija povređenih, uloga vatrogasaca je višestruka.

"Najlepše je kad pomognemo, s njima pričamo, kad krenemo da sečemo to puca i škripi. Mi s njima pričamo, bodrimo ih dok to traje, dosta ljudi dođe, donese keks i sok da nas počasti i da se zahvali. Znači i nama svaka reč podrške", priča Mišić.

Uviđaj posle teških nezgoda

Pod pritiskom su i oni koji obavljaju uviđaje nakon teških nezgoda. Razgovaraju sa svedocima tragedije, sagledavaj frekvenciju saobraćaja, geometriju puta, čuvaju i dokumentuju materijalne dokaze.

"Najvažnije je pravilno obezbediti lice mesta kako ne bi došlo do novih nesreća, kako bi se ukazala pomoć i kako bi se fiksirali predmeti, tragovi i vozila. Sve nam je to bitan kako bi na pravi način dokumentovali saobraćajnu nezgodu i obezbedili efikasan sudski postupak", naglašava Miloš Jovićević, oficir Saobraćajne policije u SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda.

Kada je reč o uzrocima, vatrogasci kažu da uz ljudski faktor loše vreme donosi i teške nezgode. Saobraćajna policija u prvih deset meseci 2022. registruje i nepropisnu vožnju, neprilagođenu brzinu i alkohol.

Video: Emotivan ispraćaj komandanta Miloša Majstorovića: Čuveni vatrogasac otišao u penziju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok