≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lakše lečenje i brži oporavak: Uvedene nove procedure na klinici za endokrinu i hirurgiju dojke UKC Niš

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je saopštio dr Miodrag Đorđević, na Klinici za endokrinu hirurgiju UKC Niš prvi put je obavljena minimalno invazivna operacija štitaste žlezde, procedura koja se do sada obavljala samo u Beogradu

  • 0
Modrag Đorđević, Aleksandar Nikolić, anesteziolog Foto: Privatna arhiva

Pacijenti koji imaju problema sa štitastom žlezdom te sve veći broj pacijentkinja sa bolestima dojke, lakše će se lečiti i kraće vreme provoditi u bolnici zahvaljujući uvođenju novih procedura na Klinici za endokrinu i hirurgiju dojke UKC Niš.

Tim lekara predvođen dr Modragom Đorđevićem i njegov kolega dr Aeksandar Nikolić, anesteziolog počeli su sa primenom inovativnih metoda koje imaju velike prednosti u odnosu na klasične hirurške intervencije koje su bile osnovni način lečenja bolesti ova dva organa.

Kako je saopštio dr Miodrag Đorđević, na Klinici za endokrinu hirurgiju UKC Niš prvi put je obavljena minimalno invazivna operacija štitaste žlezde, procedura koja se do sada obavljala samo u Beogradu.

- Prednosti minimalno invazivnog postupka u odnosu na standardnu hiruršku proceduru su višestruki. Dužina hospitalizacije nakon minimalno invazivne tireodiktomije je značajno kraća u odnosu na klasičnu operaciju štitaste žlezde što značajno doprinosi sveukupnom oporavku pacijenta a na taj način smanjuju se i troškovi lečenja – objašnjava Đorđević značaj nove procedure.

Ilustrujući ove navode, Đorđević kaže da je pacijentkinja koju su operisali novom metodom vrlo kratko bila hospitalizovana.

- Kod klasične operacije period boravka u bolnici nakon intervencije je tri, četiri dana a pacijentkinja koja je bila podvrgnuta minimalno invazivnoj metodi, otišla je kući dan nakon operacije, bez drenaže, hemodinamski stabilna u dobrom opštem stanju. Primena ove metode takođe dovodi do smanjenja subjektivnog osećaja postoperativnog bola nakon intervencije a ne treba zanemariti ni zadovoljstvo pacijenta zbog izgleda ožiljka koji je kod ove metode veličine tek dva cenimetra – opisuje hirurg prednosti nove procedure.

Koliko je značajno primeniti savremeniji način lečenja svedoči i podatak da se godišnje u niškom UKC izvede između 100 i 120 operacija štitaste žlezde pa je i ova novina dokaz da se ova zdravstvena ustanova trudi da svim pacijentima sa juga Srbije, kojih je oko dva miliona, pruži maksimum u lečenju. U tom cilju primenjena je i nova tehnika anestezije u operaciji dojke koju je izveo dr Aleksandar Nikolić.


- S obzirom na to da postoje razne vrste i tehnike anestezije, lekovi i procedure, anesteziolog mora da odabere ono što je u tom trenutku i za tu operaciju najbolje za pacijenta. Danas u svetu moderne anestezije teži se sve više da manji operativni zahvati budu izvedeni u regionalnoj anesteziji, pogotovo kod pacijenta kod kojih bi uvođenje u opštu anesteziju predstavljalo veliki rizik. Iz tog razloga, počeli smo da primenjujemo interfascijalni erektor spin blok pod kontrolom ultrazvuka – kazao je dr Nikolić.

U suštini, kako navodi anesteziolog, radi se o regionalnoj anesteziji koja traje 24 sata te obezbeđuje dovoljno vremena lekaru da izvede intervenciju a da je pacijent podnese što bezbolnije.

- Zahvaljujući ovoj proceduri smanjuje se i intenzitet postoperativnog bola, obezbeđuje brži oporavak a pacijent kraće vreme boravi u bolnici što dovodi i do uštede u troškovima lečenja . Prednost ove metode je što je nizak rizik za pacijenta a sa druge strane edukacija za primenu ove metode je jednostavnija – zaključuje dr Aleksandar Nikolić, specijalista anesteziologije reanimatologije i intenzivne terapije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA