Zrenjaninac, Ginisov rekorder, iskovao najmanji novčić na svetu: Samo se specijalnom lupom mogu videti detalji

- Znao sam da mogu da iskujem i manji novčić od državne banke - rekao je Milenko.

  • 1
Milenko Topalov, najmanji novčić, Ginisov rekord Foto: zrenjaninski.com

Jedan Zrenjeninac iskovao je najmanji novčić na svetu i postavio Ginisov rekord. Milenko Toplavić iskovao je najmanju repliku zlatnika na svetu, i to sa likom Alberta Ajnštajna.

Novčić koji je Milenko Topalov iskovao velik je 2,73 milimetara i detalji na njemu mogu se videti samo uz pomoć specijalne lupe. Kako kaže, slučajno je došao na ideju da se upusti u tu avanturu.

- Prijatelj mi je skrenuo pažnju. Pitao me je da li sam video da je Švajcarska banka izdala posebnu, ograničenu seriju novčića. Pogledam, pomislim i kažem, mogu ja i manji da iskujem. Tako je počelo - priča Milenko Topalov za portal zrenjaninski.com.

No, brzo je shvatio da ne može da konkuriše u toj disciplini, jer novac može da kuje samo zvanična institucija. Raspitao se i saznao da može da iskuje repliku. I odluka je pala.

- Kada mi nisu priznali rekord za najmanji novčić, predložili su mi da iskujem repliku. I tako sam izradio najmanji konvertibilni novčić koji je izdala Švajcarska. Dokazao sam da može da se napravi i manji, pa je Ginisov rekord zasluženo stigao. Sertifikat sada stoji na zidu naše dnevne sobe - ističe Milenko.

Da bi uspeo u svom poduhvatu, Milenku je bio potreban poseban alat, ali i samopouzdanje i kreativnost.

- Znao sam da mogu da iskujem i manji novčić od državne banke. Znanje o tome kako se to radi se ljubomorno čuva u uskim krugovima. Nisam to mogao da naučim ni od koga. Računao sam na svoju kreativnost, znanje i upornost, i nisam se prevario. Zato sam posebno ponosan - navodi Milenko i dodaje da je, u stvari, najponosniji zato što je njegov 11-godišnji sin ponosan na njega.

Sada i zvanično u Ginisovoj knjizi rekorda

No, kovanje najmanjeg zlatnika na svetu tek je jedan od koraka do Ginisa.

- Potrebno je ispuniti kompletnu proceduru i zadovoljiti sve propozicije za Ginisa. Mora se dokumentovati i snimiti celokupan proces, od alata do procesa kovanja. Jedva sam našao ko će novčić izmeriti. Odbila su me dva fakulteta, a onda sam dobio odgovor iz firme "Unimet" iz Kaća. Odmah su pristali, na čemu sam im neizmerno zahvalan. Izmerili smo sve po propisima, poslali snimke i ostalu dokumentaciju i sada sam zvanično u Ginisovoj knjizi rekorda - objašnjava Milenko.

On je sada i zvanično Ginisov rekorder, dok neko ne iskuje manji novčić.

- Mogu ja i manji da iskujem - smeje se Milenko, dok čeka da se pojavi izazivač.

Iako mu to nije osnovna struka, Milenko se specijalizovao za fino kovanje na zlatnicima i dukatima. Zahvaljujući tome, sarađuje sa velikim brojem zlatara.

- Samouk sam, ali sam imao dobro predznanje, nešto iz škole ali mnogo više od oca, koji me je tehnikom „zarazio“. Nažalost, u našem društvu tehnika i tehnologija nisu posebno na ceni, što mislim da je velika šteta. No, satisfakcija mi je što sam izgleda i ja "zarazio" sina - završava svoju priču Ginisovac Milenko Topalov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA