Tuberkulozom zaraženo 9 dece u Novom Pazaru, jedno predškolac: Dve stvari presudile da sada budu stabilno

Deca iz četiri novopazarske porodice pozitivna su na tuberkulozu - osmoro učenika dve osnovne škole i jedno dete predškolskog uzrasta

  • 13
Novi Pazar, upala pluća, tuberkuloza Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukupno devetoro dece iz Novog Pazara obolelo je od tuberkuloze, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Epidemiolog Safet Ganić izjavio je da je zdravstveno stanje dece stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Deca iz četiri novopazarske porodice pozitivna su na tuberkulozu - osmoro učenika dve osnovne škole i jedno dete predškolskog uzrasta, saznaje RTS u Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru.

U dve porodice zaraženo je sedmoro dece.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Safet Ganić izjavio je za Tanjug da je zdravstveno stanje devetoro dece iz tog grada kod kojih je otkrivena tuberkuloza stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Naveo je da će se nastaviti sa testiranjem dece kako bi se utvrdilo da li ima još obolelih.

"Do sada su izvršena testiranja dva odeljenja jedne škole. Među njima je pronađeno dvoje dece koja su sumnjiva na tuberkulozu, njima je data terapija. U toku je testiranje još jednog odeljenja te škole, do kraja sedmice biće poznati rezultati. Svi nastavnici su testirani i svi su negativni. Iduće nedelje trebalo bi da počne testiranje dece iz drugih škola", rekao je Ganić.

Nova zaražavanja tuberkulozom ostvarena su direktnim kontaktom, kažu u Zavodu.

"Simptomi su bili tipični. Prema rečima nadležnih lekara, to su bili temperatura, gubitak telesne težine, kašalj, simptomi gripa koji su trajali više od 15 dana. Kod dece koja su otkrivena naknadnim testiranjem, siptomi su bili bezazleni, skoro da nikakve simptome nisu imali", objasnio je Ganić.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovnović rekla je za RTS da se prati stanje zaražavanja tuberkulozom u Novom Pazaru i da se istražuju svi potencijalni rizici.

"Reč je o dve porodične epidemije i istražuju se svi potencijalni rizici koji se mogu naći u tim porodicama. Ta deca su dobro i prati se njihovo stanje", rekla je Verica Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    12. januar 2023 | 15:27

    "Zdravstveno stanje devetoro dece iz tog grada kod kojih je otkrivena tuberkuloza je stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju." --- Čekaj, malo. Kad su nas, kao decu, vakcinisali rečeno je da nas vakcinišu da ne bismo dobili tuberkulozu. Sad ispade da ipak možeš da dobiješ, ali će kao biti slabija? Pa jel to znači da nijedna vakcina ne štiti od zaražavanja? I nemojte molim vas da kao štite u nekom procentu. U te dve porodice je skoro 100%.

  • Tihi

    12. januar 2023 | 14:33

    Zar nismo vakcinisani protiv tuberkuloze?

  • teorija zavere

    12. januar 2023 | 16:38

    Jel se sećate serije Dr Haus? U početku je bila baš interesantna, a kasnije su počeli da smaraju, pa sam prestao da je gledam. Ono što mi se svidelo u toj seriji je to što je Haus stalno pokušavao da nađe uzrok bolesti, pa je tako, često, slao one mučene asistente u stanove obolelih da vide da li tamo postoji nešto što je uzrokovalo bolest. Ovde imamo decu iz nekoliko porodica. Bilo bi dobro da medicinari obiđu te porodice i školu u koju idu ta deca. Ne samo da vide da li je još neko bolestan, već da utvrde šta je razlog pokave bolesti. Nešto mogu da vide golim okom, za nešto mogu da uzmu uzorak ili bris... Nisu se bakterije, koje izazivaju tuberkulozu, pojavile bez razloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA