≫ 

Ekološka agonija na jugozapadu zemlje: Nemaju deponiju, pa u Lim bacaju šta stignu

Za uklanjanje otpada iz reke Lim potrebno je više od deset dana i to ukoliko nove padavine ne donesu i nove količine smeća

  • 4

Žiteljima Priboja koji žive u slivu reke Lim, nove padavine koje su pogodile ne samo Srbiju, već i Crnu Goru nanele su ogromne probleme. Oko 15.000 kubika bačenog smeća pluta ovom rekom.

- Ogromna količina smeća stiže nam iz Bijelog Polja, gde postoje veliki autootpadi na samoj obali, a otpad koji ne prodaju, bacaju u reku. Pored toga, veliki zagađivač je i industrijska zona koja dosta toga donosi lošeg u Lim. Kada nabuja, reka svašta donese jer na samim obalama ima dosta divljih deponija - kaže za agenciju RINA, Siniša Laković iz UG "Jastreb", koji radi na ukljanjanju smeća iz Lima.

Otpad, deponija, reka Lim, Priboj Foto: RINA.rs

Ova agonija Pribojaca prema proceni stručnih lica potrajaće još neko vreme, jer je za uklanjanje otpada iz reke Lim potrebno više od deset dana i to ukoliko nove padavine ne donesu i nove količine smeća.

- Krenuli smo u akciju čišćenja smeća kod brane Potpeć, trenutno uklanjamo smeće koje smo iz korita izvukli na obalu prošlog puta, odakle transportujemo u Regionalnu deponiju Duboko. Oni nam vraćaju drvnu sečku koju mi dajemo toplani na biomasu u Priboju, sa koje se pola grada greje. U ovu akciju uključila se i EPS koji su poslali kamione za izvlačenje, kao i resorno ministarstvo - istakao je Laković.

Ekipa portala Telegraf.rs uputila se na lokaciju dugu skoro 300 kilometara u jednom pravcu da bi se uverila u stanje Potpećkog jezera. Evo šta smo tamo zatekli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    12. januar 2023 | 14:31

    Odrasto sam na reci limu najlepse detinjsto kupanje od jutra do mraka spustanje niz lim pecanje sad zivim daleko od srbije Ali sam leti uvek na limu na odmoru nemogu svatiti kako ljudi razmisljaju bacaju sta stignu dao nam bog predivnu reku i to nam nije dosta dace bog da jednog Dana da se promeni Ali tesko

  • vukodlak

    12. januar 2023 | 20:33

    Ovo je za kaznu -drasticnu. Nikada mi nije jasno šta više rade oni Naši stručnjaci ,kojim titularskim trofejima se hvale , kada obično smece neznaju da recikliraju. Drvo se nikada ne baca ,a deponija treba sto više. Sve vinovnike treba kazniti, neznam šta nam rade inspekcijske sluzbe. One moraju da rade danonoćno a ne da spavaju.

  • Aleksa

    12. januar 2023 | 17:34

    Pa zna se odakle Lim dolazi u Srbiju. Njima u CG račun poslati za čišćenje reke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA