≫ 

Đerlek: "Roditelji treba da snose odgovornost za vakcinaciju svoje dece, apelujemo na starije"

"Očekujem da će roditelji shvatiti ovu poruku Ministarstva zdravlja: vakcinišite svoju decu. Kalendar vakcinacije napravili su najveći stručnjaci u ovoj zemlji", kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar

  • 2
Crveni krst, doniranje krvi, americka ambasada Foto: Nikola Anđić

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da u Srbiji još nije zabeleženo prisustvo najnovijeg soja kovida, ali da smatra da je s obzirom na porast broja zaraženih samo pitanje dana kada će biti potvrđeno njegovo prisustvo u Srbiji.

On je istakao da i danas u Srbiji imamo isti problem sa vakcinacijom, kako sa kovidom, tako i sa drugim bolestima, prenosi Tanjug.

Tokom posete Kliničkom centru Niš i razgovora sa direktorima 23 zdravstvene ustanove sa teritorije Nišavskog okruga, Đerlek je istakao da smo tokom decembra imali 500-600 zaraženih dnevno, dok već nekoliko dana imamo više od hiljadu.

- Vrlo je zabrinjavajuće što je ta podvarijanta omikrona vrlo zarazna, najzaraznija do sada, još nemamo iskustva kako vakcine deluju, i ponovo apelujem na sve da se vakcinišu jer je to jedini spas od kovida - poručio je Đerlek.

Poručio je da svi treba da se pridržavaju epidemijskih mera koje nikada nisu ni bile ukinute - pranja ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorijama, izbegavanju svih vrsti gužve.

Apelujem na starije od 64 godine da se vakcinišu

Državni sekretar je rekao da su obezbeđene nove polivalentne vakcine za kovid, kao i novi antivirusni lekovi.

- Posebno apelujem da se vakciniše vunerabilna grupa starijih od 64 godine koji imaju pridružene bolesti, jer su najosetljiviji. Zato i imamo 24 pacijenta dnevno na respiratorima. Zamolio bih mlade da izbegavaju velike gužve, znam da su željni provoda, ali time ugrožavaju svoje najmilije - poručio je Đerlek.

On je poručio građanima da "treba da slušamo struku i naše lekare".

- Vakcina postoji već 200 godina. Svi oni koji se nisu vakcinisali imali su velike probleme i smrtne slučajeve. Mislim da treba da pravimo kampanju u vezi vakcinacije i ne bih želeo da nam se ponovi ono što smo imali sa malim boginjama, a zatim i kada je bio kovid - rekao je Đerlek.

Jedini način da se spase životi

Dodao je da veruje da roditelji treba da snose odgovornost za vakcinisanje svoje dece.

- Očekujem da će roditelji shvatiti ovu poruku Ministarstva zdravlja: vakcinišite svoju decu. Kalendar vakcinacije napravili su najveći stručnjaci u ovoj zemlji. To je jedini način da sprečimo bilo koju virusnu bolest i spasimo živote ne samo dece, već i odraslih - poručio je Đerlek.

Video: Đerlek: Nema mesta za paniku, ali sa koronom treba biti oprezan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA