Vreme čitanja: oko 2 min.

Brkići iz Mladenovca postali su kompletni tek kad su usvojili malu Anu: Sad se ponose s tri ćerke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica Brkić iz Mladenovca ima dve ćerke - Emu i Enu, a pre pet godina postali su hranitelji i u njihov dom došla je Ana

  • 0
Dete Foto: Pixabay

Posle vesti o bebi ostavljenoj na ulici u Kragujevcu, još teže je zazvučao zvanični podatak da godišnje čak 200 dece bude ostavljeno u ustanovi u Zvečanskoj. Ali postoji i druga dimenzija ovakvih priča. Porodica Brkić postala je kompletna tek kada je u njihov dom stigla desetomesečna Ana.

Porodica Brkić iz Mladenovca ima dve ćerke - Emu i Enu, a pre pet godina postali su hranitelji i u njihov dom došla je desetomesečna Ana.

"Divna jedna devojica, razigrana, imala je 10 meseci kada je došla kod nas, bila je beba. Za tih pet godina koliko je ona kod nas su se dešavale samo lepe stvari. Znači sve, apsolutno. Od toga da je okolina prihvatila savršeno, da je porodica prihvatila, što je meni bilo najvažnije, kako će je naše biolške ćerke prihvatiti. Od početka su je prihvatile kao da je došla iz porodilišta, tako su se ponašale prema njoj", kaže Ljiljana Brkić.

Njenim dolasku najviše su se radovale Ema i Ena. Uče je da piše, engleski jezik, igraju društvene igre.

"Uglavnom svi za nju misle da je moja sestra, jer ličimo i čak i ja pri tome ostajem, nikad ne ulazim dublje u tu tematiku i ne pričam o tome da nije moja sestra i tako je doživljavam kao da je oduvek sa nama", kaže Ema, prenosi RTS.

Ena ističe da je mnogo htela da ima mlađu sestru, pošto je uvek bila najmlađa u porodici i htela je da bude starija bar od nekoga.

Mladenovac trenutno ima 23 hraniteljske porodice u kojima je smešteno 32 dece. A između roditeljstva i hraniteljstva gotovo da nema razlike.

"Što se tiče ljubavi, ne postoji razlika, apsolutno, to se vidi, to se oseća, to ne možete ni da odglumite, to svi vide, to se oseća, ta energija, za ljubav, ta povezanot, između nas, to ne postoji razlika u tome. Jedino što je razlika je to što je odgovornost malo drugačija. Što ja ne mogu da odlučujem sama o nekim stvarima, tu postoji tim ljudi koji je zadužen za devojčicu", napomenula je Ljiljana Brkić.

Mirjana Novakov, direktorka Centra za porodični smeštaj kaže da im nedostaju mlađi hranatelji.

"Čini nam se da se mladi danas teško opredeljuju za roditeljstvo, a kamoli za hraniteljstvo. Evo jednog apela na mlade ljude da nekako razmisle o tome da se bave hraniteljstvom, jer ne samo da će se bolje osećati u toj ulozi budućih i akutelnih roditelja, već će uz nas, stručne radnike i uz decu o kojoj brinu mnogo toga naučiti o roditeljstvu", napomenula je Novakov.

U Srbiji je trenutno 700 dece bez roditeljskog staranja, a 6.000 se nalazi u hraniteljskim porodicama, Beogradu oko 870.

"I kumstva i venčanja i rođenja njihove dece, oni sa delom osoblja ostaju trajno u kontaktu, naročito sa njihovim vaspitačima i upravo u takvim situacijama oni nas pozivaju i mi se vrlo rado odazivamo takvim događajima", kaže Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA