Kako proslavljamo doček srpske Nove godine: Neki na trgovima, mnogi kod kuće, žandarmerija darivala mališane

Kragujevac je veran tradiciji, u nove godine uvek ulazi u ritmu rokenrola * Građani Kosovske Mitrovice će Srpsku novu godinu dočekati kod kuće

  • 0
vatromet beograd Foto: Mileta Mirčetić

Uz koncerte na trgovima širom Srbije dočekuje se Nova godina po Julijanskom kalendaru. Iz bezbednosnih razloga, u severnom delu Kosovske Mitrovice neće biti organizovanog dočeka, a restorani će raditi samo do 23 sata, prenosi RTS.

Građani Kosovske Mitrovice će Srpsku novu godinu dočekati kod kuće, a u toku dana na šetalištu kod spomenika Knezu Lazaru za mališane je organizovana Ulica otvorenog srca. Decu iz Štrpca obradovali su drugari iz Čačka i Kraljeva, sa dve stotine paketića.

Kragujevac je veran tradiciji. U nove godine uvek ulazi u ritmu rokenrola.

- Kragujevac kao poslednji bastion rokenrola. Očekujemo dobar rok koncert. U 9 sati nastupa grupa LUR, posle njih nastupa grupa Darkšajns, a u 11 sati zvezde večeri - nastupa grupa Galija - rekao je Nebojša Jakovljević, direktor Doma omladine Kragujevac.

I pripadnici niške žandarmerije imaju svoju tradiciju. Već više od deset godina uveseljavaju najmlađe. Ove su za to prikupili 200.000 dinara.

Jovana Nikolić, mlađi vodnik policije kaže da je kupljeno 49 paketića, 29 je za odeljenje onkologije i 20 za hirurgiju.

Na Trgu Republike u Beogradu, nastupaju Goran Bregović sa Orkestrom za svadbe i sahrane i Mladen Vojičić Tifa. Inače, Beograd ranijih godina nije organizovao doček.

- Očekujemo dobru zabavu, dobru atmosferu, veliki broj Beograđana i naših gostiju, tako da ćemo tradicionalno od ove godine početi da obeležavamo 13. januar kao Srpsku novu godinu u organizaciji grada Beograda - rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda.

Da zabavu nešto ne pokvari, evo nekoliko saveta.

- Zabranjeno je unošenje pirotehnike, zabranjeno je unošenje bilo kakave staklene ambalaže, opijata i slično - upozorio je Darko Glavaš, gradski sekretar za vanredne situacije.

Organizovane pirotehnike, biće kod kule u Beogradu na vodi. Spektakularni vatromet, koji će u ponoć obasjati ceo grad.

Božić Bata u Jablanici

Večernjim bogosluženjem u crkvi Pokrova presvete Bogorodice i paljenjem ostataka badnjaka počeo je doček pravoslavne Nove godine u zlatiborskom selu Jablanici.

U ovom selu se tradiconalno dočekuje Nova godina po julijanskom kalendaru uz zvuke trube, folklor, pevačke grupe, frulu, vatromet, tople napitke, lovački gulaš i druge specijalite zlatiborskog kraja.

Božić Bata je podelio paketiće deci koja su recitovala prigodne pesmice.

- Našoj deci, našim naslednicima, želim mnogo zdravlja i lepote, da im Bog da dosta para i zdravlja, pare potrošili, a zdravlja se nanosili - poručio je Dragan Spasenić, jablanički Božić Bata.

Organizator dočeka su Turističko udruženje Jablanica u saradnji sa pomesnom crkvom, MZ Jablanica, Lovačkim udruženjem, a uz pomoć Turističke organizacije Zlatibor, Gold gondole, Kulturnog centra Čajetina, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Veselo u Mladenovcu

U noći dočeka srpske Nove godine u Mladenovcu, muzika, ali i pucnji petardi odjekivali su centrom, dok se miris pečenja i kuvanog vina, kao i rakije, širio vazduhom. Na samom prilazu ovom događaju moglo se videti komešanje velikog broja posetilaca i mnogobrojnih mališana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA