• 4
 ≫ 

Dajana Paunović u poseti Rumi: "Sveobuhvatno ulaganje u budućnost dece i brigu o građanima"

 ≫ 

Opština takođe značajnu pažnju posvećuje ulaganjima u kulturu, sport, zdravstvo, socijalnu zaštitu i bezbednost dece, ali i ekologiju i zaštitu životne sredine što je strateško opredeljenje lokalnih vlasti u Rumi. Upravo u ovoj oblasti je ostvaren vidljiv napredak koji se ogleda u zatvaranju velikog broja divljih deponija i organizovanog odlaganja otpada na regionalnoj uređenoj deponiji

 • 4
Dajana Paunović

Foto: Fondacija DP

Ubrzani ekonomski razvoj i sveobuhvatna izgradnja komunalne infrastrukture na čitavoj teritoriji opštine Ruma predstavlja temelj održive demografske politike u ovoj opštini, istaknuto je na radnom sastanku predstavnika opštine Ruma i delegacije Fondacije "Dajana Paunović" na temu mera populacione politike i demografske održivosti.

Na sastanku kom su prisustvovali Radica Mandić, predsednica opštinske Komisije za rodnu ravnopravnost i Dajana Paunović, direktorka fondacije koja nosi njeno ime, ukazano je na potrebu da demografska perspektiva bude jedan od prioriteta u okviru svih sektorskih politika kako na centralnom državnom nivou, tako i na nivou lokalnih samouprava.

Predstavljajući širok spektar mera koje lokalne vlasti u Rumi primenjuju u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, obrazovanja, izgradnje komunalne infrastrukture, turizma i ekologije, ukazano je da se jedino sveobuhvatnim razvojem lokalnih sredina mogu stvoriti uslovi za umanjenje posledica procesa metropolizacije Srbije i ostanak ljudi u manjim sredinama.

- Za to je potrebna kako velika posvećenost lokalnih vlasti tako i centralne države, što u slučaju Rume kao svetlog primera uspešne demografske i razvojne politike očigledno nije izostalo. Opština Ruma sistematski i sa vizijom pristupa realizaciji razvojnih projekata opštine i u tom smislu, mi kao lokalna samouprava možemo da se pohvalimo velikim i vidljivim napretkom koji je ostvaren u prethodnih nekoliko godina - ukazala je Radica Mandić predstavljajući rezultate i dostignuća lokalne samouprave u Rumi u prethodnom periodu.

U pogledu izgradnje komunalne infrastrukture i lokalnog ekonomskog razvoja Ruma može da se pohvali značajnim rezultatima u izgradnji i rekonstrukciji putne infrastrukture, kako u samom gradu tako i u

seoskim područjima. U tom smislu, pored autoputa koji prolazi pored ovog grada, od velikog značaja je i državni projekat izgradnje autoputa Ruma - Šabac koji će ovu opštinu učiniti važnim saobraćajnim

čvorištem koji povezuje Mačvu i Beograd.

Na planu ekonomskog razvoja, ova opština je dobila tri najveće investicije u protekle tri decenije, poput svetski poznate kompanije "Haitian" koja će zaposliti 1.000 visokokvalifikovanih radnika što će u ovaj

grad dovesti nove mlade bračne parove.

Značajna sredstva se ulažu i u izgradnju i rekonstrukciju gradske infrastrukture, uključujući i uređivanje fasada zgrada što opština svojim subvencijama pokriva čak i do 95 odsto.

Opština takođe značajnu pažnju posvećuje ulaganjima u kulturu, sport, zdravstvo, socijalnu zaštitu i bezbednost dece, ali i ekologiju i zaštitu životne sredine što je strateško opredeljenje lokalnih vlasti u

Rumi. Upravo u ovoj oblasti je ostvaren vidljiv napredak koji se ogleda u zatvaranju velikog broja divljih deponija i organizovanog odlaganja otpada na regionalnoj uređenoj deponiji.

- Na planu demografije, opština je donela meru o jednokratnoj pomoći trudnicama u iznosu od 20.000 dinara, a za svako novorođeno dete izdvajamo po 30.000 dinara. U našoj opštini sva deca imaju besplatan vrtić, svi osnovci dobijaju besplatne udžbenike, a za školarce koji putuju obezbeđen je i besplatan prevoz. Velika pažnja poklanja se i obnovi i adaptaciji škola i vrtića za koje više ne postoje liste čekanja, kao i sportskih terena i igrališta za naše najmlađe. Opština je pomerila i granicu za pomoć pri vantelesnoj oplodnji do 49 godina starosti što je verovatno najveća granica u čitavoj Srbiji - poručila je Mandićeva.

Govoreći o aktivnostima Fondacije "Dajana Paunović" u oblasti podizanja svesti i društvene mobilizacije u oblasti populacione politike, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država

odvoji značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

- Zajedno sa državnim institucijama mi ulažemo napor i tražimo načine i mehanizme da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja. U tom smislu pozdravljamo i napore koje ulaže Ministarstva za demografiju da zajedno sa lokalnim samoupravama osmisli i realizuje lokalne projekte koji su od ključnog značaja za dalji razvoj populacione i pronatalitetne politike - ukazala je Paunovićeva.

Ona je pohvalila praksu lokalnih vlasti u Rumi koje rešavanju demografskih problema pristupaju na sveobuhvatan način i koje su prepoznale značaj populacione politike i demografske perspektive za budućnost cele naše zemlje.

Video: Bez ekonomski osnažene žene nema uspešne populacione politike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marina

  14. januar 2023 | 23:43

  Mene zanima koji političar stoji iza nje i te fondacije. Odakle se onatu stvorila nije mi jasno. A sve strašno sumnjivo. A još fondacija nosi njeno ime. Pa nije ona Novak Djoković.

  9
  1

  Podelite komentar

 • Niki

  14. januar 2023 | 22:41

  Ova pevaljka putuje po Srbiji i preslisava lokalne politicare... o zemljo otvori se!

  8
  1

  Podelite komentar

 • Milorad

  14. januar 2023 | 23:29

  Mi smo kantastrofa od drzave, kakvi likovi u drzavnickom poslu, tako i po svim opstinama. Kakvi likovi sede po foteljama, to ti je da povracas od muke.

  4
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok