Prognoza vremena za sedmicu pred nama: Za kad je sigurno da će biti snega, a kada će temperatura biti prolećna

Maksimalne temperature u narednih sedam dana čak do 20 stepeni

  • 2
Sneg u Beogradu Foto: Mateja Beljan

Sledeće sedmice kiša i pljuskovi sa grmljavinom, uz jake južne vetrove. Temperatura do 18°C, lokalno i do 20°C. U petak i za sledeći vikend zahlađenje sa snegom, temperatura uz jak severac u padu za 15 stepeni. Maksimalna temperatura danas biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 12°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće tmurno, maglovito i hladnije. U toku večeri i noći očekuje se povećanje oblačnosti, a u toku noći na severu Vojvodine i prolazna kiša, prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

"Sa Mediterana će nam pristizati vrlo topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike, a istovremeno će snažna južna i jugozapadna visinska strujanja doneti i čestice peska iz Sahare, pa će u predelima sa padavinama, kiša ili sneg sadržati čestice pustinjskog peska, što je iako retka, potpuno prirodna i uobičajena pojava pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji. Vazdušni pritisak sredinom sledeće sedmice neretko će biti niži i za 20 mb od proseka, pa će u biometeorološka situacija biti vrlo neugodna i nepovoljna", upozorava Đurić.

Nakon jutarnjih -2 do 4°C, maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C. Krajem dana u severnim, jugozapadnim i južnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, na višim planinama sa snegom.

U utorak pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima, na višim planinama sa snegom, dok se na jugoistoku očekuje suvo. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C, a u tmurnoj i maglovitoj Negotinskoj Krajini do 7°C.

U sredu i u četvrtak u Srbiji umereno do pretežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine sa kišom, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 12 do 18°C, u Beogradu od 16 do 18°C, a usled "fenskog'' efekta južnog i jugozapadnog vetra lokalno se u delovima centralne Srbije, Podrinja i Kolubarskog okruga očekuje i do 20°C.

Od ponedeljka do četvrtka više padavina očekuje se na severu, zapadu i jugozapadu Srbije i to od 20 do 50 mm po kvadratnom metru, lokalno i više, a znatno manje padavina u centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima i u košavskom području, uglavnom manje od 10 mm. Snežni pokrivač na planinama do 1.200 metara potpuno će se otopiti, jer se očekuju temperature do 15°C i česta kiša. Snežni pokrivač će se topiti i na višim planinama, ali će ipak opstati na visinama iznad 1.500 metara.

U petak će doći do zahlađenja, a u ostalim predelima ispred hladnog fronta i dalje toplo. Očekuju se kiša, na planinama sneg, a uslova za susnežicu i sneg biće i u Vojvodini. Maksimalna temperatura biće od 3°C na severozapadu do 15°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5°C.

Tokom narednog vikenda u brdsko-planinskim predelima se očekuje sneg, uz snežni pokrivač, dok je za niže predele i dalje rano precizirati da li će padati sneg ili se formirati snežni pokrivač, iako prema trenurnim prognozama ima velikih uslova. Ipak, promene su i dalje moguće, a sve zavisi od putanje centra ciklona, pa će se precizne inforormacije doneti narednih dana.

"Dakle, od danas pa sve do petka u Srbiji će biti natprosečno toplo. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji od 1 do 5°C, one će danas i sutra biti više za 5 do 8 stepeni, u utorak za 10 stepeni, a u sredu i u četvrtak i za čak 15 stepeni. U petak se očekuje zahlađenje, pa bi se temperature sledećeg vikenda vratile na prosečne vrednosti za januar. Prema trenutnim prognozama kraj januara biće obeležen vremenom primerenijim za ovo doba godine, uz uglavnom prosečne temperature", navodi meteorolog.

Video: Potop u ivanjičkom selu Brusnik: Odsečeni smo od sveta, ponovo nas je zadesila katastrofa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prota

    15. januar 2023 | 14:21

    Grmljavina i pljuskovi u sred januara?! Nije li to neko predskaznanje kao u onoj narodnoj:-"Grom zagrme na Svetoga Savu..."?

  • Dzoni

    15. januar 2023 | 15:24

    Apokalipsa ,kraj sveta..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA