Virusi haraju a u apotekama nema sirupa za decu: Nadležni poručuju - nema potrebe za zalihama

Čekaonice domova zdravlja pune, lekari prinuđeni da prepisuju zamene

  • 0
Dete u bolnici, doktor, lekar, laptop

Foto-montaža: Shutterstock

Čekaonice domova zdravlja pune, pojedini rafovi u apotekama poluprazni. Nedostaju sirupi za decu na bazi penicilina – sinacilin, ospamoks, panklav. Teško ih je naći i u privatnim i u državnim apotekama, pa su lekari prinuđeni da prepisuju zamene.

"To su takve količine kad možete da zamislite da je za apoteku ponuđena jedna kutija, jedna bočica, nestašica je tog tipa da ga jednostavno nema. To se uvek dešavalo u ovom zimskom periodu, međutim, osnovni problem je ta cena koja ne prati cenu nabavke ili kompletnog leka ili sirovine za proizvodnju koja se obavlja u Srbiji", navodi predsednik Saveza privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac.

U Srbiji penicilinske sirupe za decu proizvode dve kompanije, ostalo je iz uvoza. U jednoj od domaćih fabrika u decembru je došlo do zastoja u proizvodnji zbog kvara na delu opreme.

Dragutin Rajevac

Dragutin Rajevac / Printskrin: YouTube/TV Kopernikus

"Očekujemo da će se uslovi stabilizovati do kraja januara i da ćemo započeti proizvodnju 100.000 pakovanja tako da ćemo obezbediti tržište u narednih pet meseci. 'Galenika' ima zalihe do godinu dana antibiotika, tako da smo obezbedili adekvatnu terapiju pacijentima", naglašava direktorka proizvodnje i kvaliteta u kompaniji Galenika Nataša Mamula, piše RTS.

Pacijenti ne treba da brinu, poručuju i nadležni. Protekle nedelje apotekama je isporučeno 70.000 amoksiklava, a u januaru će se nastaviti proizvodnja sinacilina. Pozivaju da se ne prave zalihe i ne podiže panika. Saglasni su sa apotekarima – cena lekova moraće da se menja.

"Srbija redovno plaća svim dobavljačima i svim državama iz kojih oni uvoze i pratimo redovno porast cena. Da li postoji potreba za porastom cena – postoji zbog porasta cene sirovina, transporta, energenata, sekundarne ambalaže. Čak je ambalaže poskupela više nego sirovine i to je nešto što morate redovno da pratite tržište, da analizirate", kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

HPV imunizacija Zajedno protiv raka grlica materice

Sanja Radojević Škodrić / Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Analizu su evropski proizvođači radili još u septembru i upozorili da će biti problema sa lekovima. Situacija je kulminirala u decembru, kada je u Nemačkoj zabeleženo da se više od 300 lekova jedva može naći, a gotovo je nemoguće bilo kupiti obične sirupe za decu na bazi ibuprofena i paracetamola. Slično je i u Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj.

Video: Cela Mačva se ujedinila kako bi pomogla 28-godišnjem Draganu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA