≫ 

Velika prognoza za Srbiju, stiže sneg: Još samo danas prolećne temperature, za vikend snažna promena

Od četvrtka i petka očekuje nas zahlađenje i promena vremena

  • 1
Beograd sneg Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U Srbiji će narednih dana vreme biti nalik prolećnom, temperaturaće se kretati  i do 20°C, a od četvrtka i petka stiže nam zahlađenje, dok za vikend možemo da očekujemo sneg i u nižim predelima.

Kako kaže naš poznati meteorolog Đorđe Đurić serija snažnih ciklona premeštaće se od danas do petka sa severnog Jadrana preko našeg područija. Oni će usloviti nad Srbijom snažne oblačne sisteme sa padavinama, ali i snažna južna i jugozapadna strujanja, pa će sa Mediterana pristizati veoma topla vazdušna masa, ali stizaće i čestice peska iz Sahare. U predelima sa padavinama do četvrtka se očekuju padavine sa česticama pustinjskog peska, što je potpuno prirodna i uobičajena pojava pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji. Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale, a biometerološka situacija veoma neugodna i nepovoljna.

- U Srbiji danas umereno do potpuno oblačno. Krajem dana u severnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se kiša, a na višim planinama sneg. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, a u košavskom području očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra. Maksimalna temperatura biće od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C, a hladnije će biti u maglovitoj i tmurnoj Negotinskoj Krajini - navodi Đurić.

U Srbiji će u utorak nakon oblačnog jutra, ponegde sa kišom, tokom prepodneva i sredinom dana biti sunčano ili umereno oblačno. Krajem dana i tokom noći biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, a u košavskom području očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra. Minimalna jutarnja temperatura od 2 do 8°C, u Beogradu do 7°C, maksimalna dnevna od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C.

U sredu pre podne biće sunčano, posle podne i uveče umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće jak i olujni južni i jugozapadni vetar i biće veoma toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20°C, u Beogradu do 19°C.

Oblačno vreme sa kišom, a na jugu i jugoistoku sa pljuskovima i grmljavinom čeka nas u četvrtak. Već od jutra severni i zapadni deo Srbije naći će u hladnom sektoru ciklona, pa se u tim predelima Srbije očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na severozapadni, a na planinama zapadne Srbije kiša će preći u sneg. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severozapadu do 18°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 10°C.

U petak oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a zahlađenje se očekuje u svim predelima. Maksimalna temperatura biće od 4°C na severozapadu do 8°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5°C. U toku večeri i noći kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg.

Za vikend će Srbija i dalje biti pod uticajem ciklona, ali će njegov centar biti malo istočnije, pa će sa severozapada uslediti dalji prodor hladne vazdušne mase. Ova vazdušna masa biće poreklom sa severa Atlantika i iz oblasti Alpa i biće i dalje bogata vlagom, kao prethodna sa Mediterana i doći će do zahlađenja, ali ne jakog, jer vazdušna masa neće biti poreklom iz Rusije i Sibira.

- Dakle, u Srbiji će za vikend biti oblačno sa kišom, susnežicom i snegom. Na planinama se očekuje povećanje snežnog pokrivača, a kako se u nedelju sneg očekuje i u većini nižih predela, očekuje se formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima. Ipak, još uvek ne treba ovo u potpunosti precizirati, jer su manje promene i dalje moguće, a sve zbog mogućnosti da dodje i do manje promene kretanja centa ciklona. U svakom slučaju očekuje se zahlađenje - objašnjava meteorolog.

Prema trenutnim prognozama sledeće sedmice, tj. nakon 23. januara usled porasta vazdušnog pritiska očekuje se stabilizacija vremena. Biće suvo, ali hladno i vreme će biti u skladu sa kalendarom. Jutarnje temperature biće oko ili koji stepen ispod 0, a maksimalne dnevne koji stepen iznad 0, što su ujedno i prosečne temperature za kraj januara.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 1 do 5°C, one će od danas biti znatno iznad proseka, u utorak za 10 stepeni, a u sredu i za čak 15 stepeni. Od četvrtka i petka se očekuje zahlađenje, tako da se od vikenda očekuju prosečne temperature i u skladu sa kalendarom.

Video: Selo nadomak Čačka već 24h nema struju zbog snežnih padavina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    16. januar 2023 | 12:45

    Toliko ste kukali za snegom da ste i bogu dosadili. Vama na duši svi oni jadnici koji se na snegu povrede ili od hladnoće preminu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA